S tržišta se hitno povlači voće zbog zabranjene tvari koja je opasna za djecu

Objavljeno, 16. travnja 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

S hrvatskog tržišta povlači se voće zbog moguće prisutnosti zabranjenog pesticida iznimno štetnog za zdravlje ljudi, posebno djece.

Riječ je o crvenom grejpu (citrus paradis) porijeklom iz Turske koji je proteklih dana distribuiran u Hrvatsku, Italiju i Sloveniju. Nedopuštenu tvar otkrili su slovenski inspektori službenom kontrolom uzoraka na tržištu i o svemu odmah obavijesti Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu.

Ističe se kako je rizik ozbiljan te da su obaviješteni svi kojima je sporno voće iz Turske distribuirano. U grejpu je otkriven insekticid klorpirifos metil (chloropyriphos-methyl) koji je zabranjen u EU.

Stručnjaci su nakon brojnih istraživanja zaključili kako postoji zabrinutost vezana uz ljudsko zdravlje, posebice u vezi s mogućim genotoksičnim i neurotoksičnim učincima. Taj se pesticid povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu i smanjenom inteligencijom.

Zato su već tri godine u EU zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. U mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO