S tržišta se hitno povlači proizvod, sadrži kancerogeni spoj

Objavljeno, 13. kolovoza 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

S tržišta Hrvatske hitno se povlači kuhinjsko pomagalo zbog migracija kancerogenih kemijskih spojeva, izvijestio je europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Riječ je o plastičnoj obirači, kuhinjskom pomagalu koje se, primjerice, koristi u vađenju tjestenine iz vruće vode. Kod tog pomagala utvrđena je “migracija primarnih aromatskih amina”. Čak 22 vrste aromatskih amina EU je proglasila štetnima za ljudsko zdravlje.

Obirača / ILUSTRACIJA / FACEBOOK / Fotografija je samo ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom

S obzirom da je riječ o materijalima koji dolaze u dodir s hranom, rizik je ozbiljan, upozoravaju u europskom sustavu za uzbunjivanje.

Veće razine aromatskih amina od dopuštenih utvrdili su inspektori u Sloveniji koji su kontrolirali ispravnost proizvoda te su odmah naložili povlačenje iz dućana i od potrošača. Ustanovilo se da je obirača, koja je podrijetlom iz Hong Konga, završila i na hrvatskom tržištu.

Zemlja prijave je Slovenija, proizvedeno je u Hong Kongu, a distribuirano je u BiH, Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, obavijestili su iz europskog sustava za kontrolu.


Tagovi: AROMATSKI AMINI KANCEROGENI SPOJ KUHINJA OBIRAčA POMAGALO

NEDAVNO OBJAVLJENO