AGENCIJA ZA LIJEKOVE OBJAVILA

S tržišta Hrvatske povlače se dva lijeka za liječenje iste bolesti

Objavljeno, 15. rujna 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

S tržišta se povlače dva lijeka za liječenje povećane prostate iste djelatne tvari, a različitih proizvođača, priopćila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Tvrtka PharmaS povlači lijek Tamsulozin 0,4 mg kapsule, a tvrtka Cipla Croatia lijek Urimax 0,4 mg kapsule. Oba lijeka kao djelatnu tvar koriste tamsulozinklorid.

Tamsulozin i Urimax kapsule s produljenim oslobađanjem primjenjuju se u muškaraca za liječenje poteškoća u donjem dijelu mokraćnog sustava povezanih s povećanom prostatom (benigna hiperplazija prostate).

Serije lijekova povlače se iz regulatornih razloga, a u skladu sa Zakonom o lijekovima, prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Na tržištu Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, pa povlačenje tih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, navode u Halmedu.


Tagovi: HALMED LIJEK POVLAčENJE TAMSULOZIN

NEDAVNO OBJAVLJENO