S tržišta hitno povučeni brojni pekarski proizvodi. Budite na oprezu

Objavljeno, 21. lipnja 2023. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog zabranjenog pesticida s hrvatskog su tržišta hitno povučeni brojni pekarski proizvodi porijeklom iz Austrije.

Kako su izvijestili iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, zabranjeni pesticid klorpirifos otkriven je u brašnu prerađenom u razne pekarske proizvode u Austriji, a sirovina, sporna pšenica, stigla je iz Češke.

Rizik je ozbiljan, pesticid je otkriven službenom kontrolom inspektora na tržištu, a naloženo je hitno povlačenje svih pekarskih proizvoda s prodajnih mjesta.

Ističe se kako je sporan proizvod zapravo brašno. Zemlja prijave je Austrija, a porijeklo proizvoda je vezano uz tu zemlju, ali i Češku, odakle je stigla zabranjenim pesticidom tretirana pšenica.

Autizam

Pekarski proizvodi, osim u Hrvatsku, distribirani su u sljedeće zemlje: Austrija, BiH, Bugarska, Kostarika, Češka, Njemačka, Mađarska, Italija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska i Švicarska.

Zbog čega je klorpirifos štetan za zdravlje? Brojne studije i istraživanja, naime, dovele su do zaključka kako je klorpirifos, među ostalim, zaslužan za štetne neurotoksične učinke.

Stručnjaci koji su provodili istraživanja napominju kako se upravo taj pesticid povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu i smanjenom inteligencijom.

Na području Europske unije zabranjena je njegova upotreba u poljoprivrednoj proizvodnji. Čini se kako se u Češkoj netko te odredbe nije pridržavao.


Tagovi: AUSTRIJA BRAšNO KLORPIRIFOS PEKARSKI PROIZVODI PESTICID POVLAčENJE PšENICA

NEDAVNO OBJAVLJENO