OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA

S pištoljem i maskom pljačkao dućane: ‘Mama dobila otkaz zbog Covida’

Objavljeno, 04. ožujka 2021. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Josip Berc (28) osuđen je na tri godine bezuvjetnog zatvora zbog sedam razbojništava koje je lani počinio na području Zagreba.

Od svibnja od kolovoza ulazio je u dućane i ljekarne s medicinskom maskom na licu i plastičnim pištoljem igračkom u rukama te naređivao: “Ovo je pljačka, vadi pare“!

Tako je počino razbojništvo u Studiju Moderna (uzeo je 1000 kuna), Union trgovini (prodavačica uključila alarm), haustoru zgrade (ženu poprskao suzavcem), Konzumu plus (otuđio 4800 kuna), dvije ljekarne (ukupno 14.100 kuna) i DM drogeriji (1260 kuna).

Josip je na suđenju priznao sva djela za koja su ga teretili.

“Učinio sam to zbog teške financijske situacije. Bio sam u zatvoru i kad sam izašao, s majkom sam deložiran iz obiteljskog stana.

Osim toga, majka je zbog pandemije Covida ostala bez posla, pa sam jednostavno regirao na takav način”, požalio se sucu.

A TAMAN ODSLUŽIO

No, sud mu to nije uzeo kao olakotnu okolnost jer “nije poduzeo sve zakonite i dostupne mu radnje u cilju zaposlenja i osiguranja egzistencije za majku i sebe”.

Osim toga, navodi se u presudi, prije toga bio je na odsluženju kazne od 5 godina i 10 mjeseci zatvora, i to zbog istih kaznenih djela razbojništava.

“Pri počinjenju kaznenih djela upotrebljavao je plastičan pištolj, te jednom sprej suzavac, i to prema osobi zrelije žitovne dobi.

Uporabom plastičnog pištolja izazvao je dodatan strah kod žrtava jer prosječna osoba ne može po izgledu u to kratko vrijeme i u stanju stresa ocijeniti je li pravi ili plastični”, stoji u presudi.

Oštećene tvrtke nisu zatražile povrat novca, pa je sud odlučio da protupravnu korist od oko 24.000 kuna mora uplatiti u državni proračun. Obećao je to učiniti.


Tagovi: DUćANI MASKA PIšTOLJ RAZBOJNIšTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO