RUŽICA EVAČIĆ

Opća bolnica u Koprivnici ima 16 medicinskih sestra više nego prije sedam godina

Objavljeno, 27. svibnja 2023. Razgovori
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Ružica Evačić
AUTOR
Redakcijski tekst

Na području Koprivničko-križevačke županije registrirano je ukupno oko 1000 medicinskih sestara.

O stanju u struci i problemima s kojima se suočavaju, za tjednik Glas Podravine govorila je glavna medicinska sestra koprivničke Opće bolnice Ružica Evačić. Otkrila je i jedan zanimljiv podatak.

“U bolnici u Koprivnici u odnosu na 2016. godinu imamo 16 medicinskih sestara više, no taj se broj mijenja iz mjeseca u mjesec, rekla je Ružica Evačić u razgovoru s novinarom Glasa Ivanom Grobenskim.

Potvrdila je i kako se na nacionalnoj razini barata brojkom od 4500 sestara koje ovog časa nedostaju u hrvatskom zdravstenom sustavu.

“Situacija je ista u cijeloj Hrvatskoj. Ni kod nas se na natječaje ne javi dovoljan broj kandidata tako da nismo u mogućnost zadovoljiti traženi broj. Treba reći još nešto, a to je da sestre nakon srednje škole odmah upisuju prvostupništvo.

Medicinske sestre dobile posao u Općoj bolnici u Koprivnici

Foto: LUKA KRUŠEC / KLIKAJ.HR

Od njih 20-ak, pola će doći raditi, a pola će nastaviti školovanje. Dakle, opet gubimo kadar. Nekada to nije bilo tako jer su ljudi nakon srednje škole počeli raditi, no danas su mogućnosti drugačije, otvorena je mogućnost školovanja.

Nemojte me krivo shvatiti – to je dobro i to je ono što smo nekada željeli, no utječe na odljev kadra. Drugi razlog su bile male kvote upisa, no zahvaljujući razumijevanju naše županije i elaboratima kojima sam dokazala da upisujemo premalo djece, sada smo upisali dva razreda u srednju medicinsku školu.

To će u svakom slučaju pomoći, a sretna sam i što od maturanata čujem da ih velik broj želi doći raditi”, kaže glavna medicinska sestra u Općoj bolnici “dr. Tomislav Bardek” Koprivnici

Cijeli intervju pročitajte na ovome LINKU.


Tagovi: BOLNICA MEDICINSKE SESTRE RUZICA EVACIC

NEDAVNO OBJAVLJENO