PRVO JE PREUZEO 6,4 POSTO FORTENOVE

Ruske veze: kako je hrvatski kralj plina postao veliki dobavljač Konzuma

Objavljeno, 10. ožujka 2020. Naše priče
# Foto: PPD / Uprava PPD-a: Antonija Glavaš, Pavao Vujnovac, Gordana Jukić, Damir Spudić i Ivana Ivančić
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac bacio se u biznis s voćem i povrćem, i to preko tvrtke ENNA agro u kojoj su mu partneri Josip Jurčević i Damir Spudić.

U taj je biznis ušao sa stilom i na velika vrata. Tvrtka ENNA agro, naime, postala je dobavljač voća i povrća za Konzum koji posluje u sastavu Fortenova grupe.

Informaciju je prvi objavio Lider, koji je otkrio kako je “unatrag nekoliko mjeseci vukovarska tvrtka ENNA Agro postala dobavljačica voća i povrća trgovačkog lanca Konzum, i to za uvozni program”.

Zanimljivo, to se dogodilo nakon što je Vujnovčev koncern Energia naturalis iznenada od manjih vjerovnika bivšeg Agrokora kupio 6,4 posto dionica Fortneova grupe.

TU JE I BRKIĆ

Naš protal objavio je nedavno ANALIZU te transakcije kojom je ruski kapital potpuno ovladao bivšim Todorićevim carstvom. Ruska banka Sberbank, naime, ima 39 posto, VTB banka 7,5 posto, a Vujnovac 6,4 posto udjela.

Pavao Vujnovac, inače, vlasnik je Prvog plinarskog društva koje ima ekskluzivan desetogodišnji ugovor s ruskim plinskim divom Gazpromom i odavno slovi kao najvažniji ruski igrač u Hrvatskoj.

Sada su se bacili i na agrobiznis te su postali najveći Konzumovi dobavljači voća i povrća. A posebno je zanimljivo i tko su Vujnovčevi partneri u tvrtki ENNA agro.

Jedan od trojice osnivača je Josip Jurčević, bivši Karamarkov pomoćnik ravnatelja SOA-e i kadar blizak HDZ-ovu tvrdolinijašu Milijanu Brkiću, koji je također bio drugi čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije.

GAZDE U KREMLJU

Upravo se Jurčević i Brkić spominju u Opatovina projektu vezanom uz Karlovačku banku, o čemu su mediji detaljno IZVJEŠTAVALI. S druge strane, Jurčević javno govori o svojim poslovnim vezama s Vujnovcem, ali i Zoranom Gopcem, biznismenom i drmatorom u hrvatskom rukometu.

Diplomatski izvori u više su navrata otkrivali kako i američki State Department u svojim izvještajima navodi da se tom poslovno-političkom ekipom okupljenom oko Vujnovca zapravo upravlja iz Kremlja.

Treći partner u tvrtki ENNA Agro je Damir Spudić, ključni financijski direktor i član uprave krovne Vujnovčeve tvrtke Energia naturalis u kojoj je i PPD. Spudić je, inače, i član Nadzornog odbora Pevexa, čiji je najveći udjelničar – Vujnovac.

Sve u svemu, Vujnovčevo ime ovog časa se pojavljuje u više velikih ruskih poslovnih operacija u Hrvatskoj: PPD-u, Fortenova grupi, Luci Ploče, Petrokemiji.


Tagovi: ENNA AGRO FORTENOVA JOSIP JURčEVIć KONZUM PAVAO VUJNOVAC

NEDAVNO OBJAVLJENO