RASTAKANJE AGROKORA

Ruske banke prodale su Ledo. Na redu je Jamnica

Objavljeno, 30. ožujka 2021. Financijer
# Foto: JAMNICA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon što je Ledo prodan američkom divu Nomad foods za 4,6 milijardi kuna, sve se glasnije najavljuje nastavak rasprodaje perjanica bivšeg Todorićeva Agrokora, danas Fortenove.

Divizija zamrznute hrane s Ledom i srbijanskim Frikomom prodana je Nomad foodsu za 615 milijuna eura. Kupac će cijeli iznos Fortenovi isplatiti u gotovini u trećem tromjesečju ove godine. No, to nije kraj rasprodaji.

Više financijskih i poslovnih analitičara dobro upućenih u poslovanje Fortenova grupe koju kontroliraju ruske banke tvrdi kako je sad na redu Jamnica koja u svojem portfelju ima i sarajevski Kiseljak te mađarski Fonyodi. Razlog je jasan – zbog previsoko ugovorenih kamata i lanjskog pada prodaje, Fortenova ne može servisirati goleme dugove.

Analitičari tvrde kako bi Jamnica mogla postići najmanje istu cijenu kao i Ledo, odnosno između 4,5 i 5 milijardi kuna. Ipak, treba najprije vidjeti poslovne rezultate za prošlu godinu kojih ovog časa nema.

Jamnica je 2019. godine, prema službenim podacima Fine, ostvarila oko 1,1 milijardu kuna ukupnih prihoda, što je pad od čak 15 posto u odnosu na godinu ranije. Prema neslužbenim informacijama, lanjsku su godinu završili s manje od milijardu kuna prihoda.

U velikom je problemu i Konzum koji je 2019. godine imao 7,66 milijardi kuna prihoda, što je pad od 13 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Navodno je osjetan pad zabiljžen i lani, i to zbog epidemije.

No, Konzum ovog časa nije na prodaju s obzirom da maloprodajnom segmentu u Fortenovi najprije slijedi komplicirana konsolidacija. To znači spajanje operativnih funkcija i retaila Konzuma i slovenskog Mercatora.


Tagovi: AGROKOR FORTENOVA JAMNICA LEDO NOMAD FOODS PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO