NAKON ZAMJENE MERCATOROVIH DIONICA

Ruske banke potpuno preuzele Agrokor, sad imaju više od 50 posto

Objavljeno, 13. ožujka 2021. Financijer
# Foto: KONZUM / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Ruske banke potpuno su ovladale bivšim Agrokorom, danas Fortenova grupom, nakon održane dioničarske skupštine u petak.

Ključna odluka bila je zamjena dionica koje Sberbank ima u slovenskom Mercatoru za udjele u Fortenova grupi. Sberbank je na Fortenovu prenio oko 18,5 posto dionica Mercatora, a zauzvrat je dobio oko 5 posto dionica Fortenove.

Sberbank, danas, tako kontrolira 44 posto vlasništva Fortenove, a druga ruska banka VTB dodatnih 7,5 posto. Zajedno imaju većinu u skupštini i sad s Fortenovom, odnosno Agrokorom mogu činiti što žele.

Nakon nagodbe vjerovnika Agrokora koju je potvrdio i Trgovački sud, osnovana je krovna kompanija Fortenova grupa u kojoj je ruski Sberbank dobio najveći vlasnički udjel od 39 posto.

Drugi je dioničar ruska VTB banka s udjelom od 7,5 posto. Američki fondovi koje predvodi ‘strvinarski’ Knighthead posjeduju 24,9 posto dionica, a domaće banke imaju 15,3 posto. 

VUJNOVČEV GLAVNI FINANCIJAŠ

Zanimljivo je kako početkom prošle godine koncern Energia naturalis hrvatskoga plinskog kralja Pave Vujnovca kupio 6,4 posto dionica Fortenove. Prvo plinarsko društvo, odnosno Energia naturalis čiji je gazda Pavao Vujnovac, otkupilo je udjele od manjih dioničara.

Vujnovac je blizak ruskom kapitalu, a PPD je postao moćan igrač u regiji zahvaljujući ekskluzivnom ugovoru o dobavi plina s ruskim divom Gazpromom.

U tom svjetlu važna je i vijest da su dioničari na skupštini u petak odobrili da u Upravni odbor Fortenova grupe kao neizvršni član uđe Damir Spudić, Vujnovčev glavni financijaš.

Spudić je, inače, član Uprave i glavni financijski direktor Energia naturalis te glavni financijski direktor ENNA grupe. Član je Nadzornog odbora Pevexa i Luke Ploče.

Sada je, na koncu, i službeno: najveća hrvatska privatna kompanija i jedna od najvećih u ovom dijelu Europe u rukama je ruskoga kapitala. Ma što to značilo.


Tagovi: AGROKOR FORTENOVA MERCATOR PAVAO VUJNOVAC RUSKE BANKE SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO