Rusi tvrde: Hrvatska odobrila model našeg izlaska iz Fortenove!

Objavljeno, 28. rujna 2023. Vijesti
# Foto: HTV screenshot / Fabris Peruško bio je istodobno glavni izvršni direktor Fortenove i izvnaredni povjerenik Agrokora
AUTOR
Redakcijski tekst

Ruska VTB banka, koja kontrolira oko 7 posto udjela u Fortenova grupi, radi na modelu izlaska iz najveće hrvatske kompanije

O tome se pregovara već nekoliko mjeseci, a hrvatske su vlasti omogućile dobivanje dopuštenja za njegovu provedbu, između ostalog od Europske komisije i Ureda za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija, tvrdi ruski poslovni portal Frank media.

Prema tom dogovoru, Fortenova će kupiti određeni broj dionica Yandexa, ruskog internetskog diva i njihova ‘googlea’, koje drže brojni zapadni investitori, uključujući američke investicijske banke i hedge fondove.

“Nakon toga bi Fortenova te dionice zamijenila za vlastite koje drži ruska banka VTB“, kaže dobro upućen izvor za portal.

VTB je dobio udio u Fortenovi u zamjenu za 350 milijuna eura svojih potraživanja. Imovina im je zbog sankcija zamrznuta. Sberbank i VTB kontrolirali su više od 50 posto vlasništva najveće hrvatske kompanije.

No, VTB banka je u odgovoru Frank mediji rekla kako trenutačno “ne pregovara s Fortenovom o razmjeni udjela banke za dionice Yandexa”. Ipak, izvor tog portala ističe kako je posao zamjene dionica “kozmički složen u svakom pogledu”.

Predstavnici Europske komisije, OFAC-a, Središnje banke i Ministarstva financija nisu odgovorili na upit Frank medije, zaključuje taj portal.


Tagovi: FORTENOVA VTB YANDEX

NEDAVNO OBJAVLJENO