POVLAČE SE IZ FORTENOVE

Rusi prodaju Konzum i Jamnicu bogatom Mađaru bliskom Viktoru Orbanu

Objavljeno, 19. ožujka 2022. Vijesti
# Foto: AUCHAN / ILUSTRACIJA / Francuski Auchan jedan je od najvećih svjetskih trgovačkih lanaca
AUTOR
Robert Mihaljević

Ruski Sberbank povlači se iz Fortenove, bivšeg Agrokora, te prodaje svojih 44 posto vlasništva u najvećoj maloprodajno-prehrambenoj kompaniji u regiji.

U Fortenovi su potvrdili kako je u tijeku dubinsko snimanje zainteresiranih kupaca, a cijeli posao mogao bi se okončati već do ljeta. Sberbanku se žuri da proda svoj udjel jer bi se i ta banka mogla naći na udaru sankcija i zamrzavanja imovine.

Pod sankcijama je već ruska državna banka VTB koja drži 7 posto udjela u Fortenovi i oni svoj vlasnički paket ne mogu prodavati. Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac ima oko 6 posto.

Za preuzimanje Sberbankova udjela u Fortenovi najviše je zainteresirana mađarska investicijska kuća Indotek grupa iza koje stoje jedan od najbogatijih Mađara Daniel Jellinek i američka Bohemian grupa obitelji Stryker, otkriva 24sata.

Ruske banke, Sberbank i VTC, preuzele Agrokor, Fortenova grupa
Konzum / Foto: Fortenova grupa

Prema istim izvorima, Stryker i Jellinek to rade za francuski Auchan, jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svijetu koji zapošljava čak 350.000 ljudi. Auchan je primarno zainteresiran za Konzum, najjači hrvatski maloprodajni lanac.

No, Auchan je proteklih dana na žestokom udaru ukrajinskih građana jer se odbio povući iz Rusije, pa ga optužuju da ‘hrani rusku agresiju na Ukrajinu i ubijanje civila’. Inače, mađarski poduzetnik Daniel Jellinek blizak je vladajućoj stranki Fidesz i premijeru Viktoru Orbanu koji je Putinov vjeran saveznik.

Kako bilo, čini se kako je Indotek grupa izgledan kupac Sberbankova udjela. Ako su pak točne medijske informacije, najizgledniji scenarij je da nakon toga u Fortenovu uđe moćni francuski trgovački lanac Auchan u sklopu kojeg, primjerice, posluju i Decathlon te Orsay.


Tagovi: AUCHAN FORTENOVA PRODAJA SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO