ROBERT ČIMIN, RAVNATELJ MUZEJA:

‘Trećerazredna djela Picassa i Dalija u Koprivnici nećemo izlagati, to je konzumerizam’

Objavljeno, 28. travnja 2019. Razgovori
# Foto: Muzej grada
AUTOR
Redakcijski tekst

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin u razgovoru za Glas Podravine dao je zanimljiv pogled na izložbe svjetskih slikarskih imena u Đurđevcu.

Jeste li zadovoljni rezultatima izlagačke djelatnost Galerije Koprivnica. Mnogi prigovaraju da Koprivnici trebaju izložbe poput Picassa, Dalija i Chagalla?

-Na početku moram konstatirati kako ukupnu izložbenu ponudu Muzeja smatram izuzetno kvalitativnom i kvantitativnom. Znate li ijedan sličan muzej u Hrvatskoj koji godišnje realizira više od 35 izložbi? Takvoga nema. Vjerojatno bi nam lakše bilo (po)kupiti nekog Picassa ili Dalija i riješiti se izlagačkih aktivnosti na šest mjeseci. Ne upućujući nikome kritiku, svakome imalo boljem poznavatelju umjetničkih vrijednosti navedenih izložbi u okruženja jasno je kako je riječ o trećerazrednim ostvarenjima navedenih autora. Nije to vrh, već konzumeristički brand koji PR-ovski dobro prolazi. I to se treba pozdraviti u Đurđevcu, no u koprivničkoj galeriji ovih izložbi neće biti. Statutarno i zakonodavno smo dužni predstavljati i promovirati baštinu o kojoj skrbimo, podravsku i hrvatsku baštinu.

Za mene je veći doseg jedna studijska izložba o razvoju podravkinih brandova u studenom prošle godine ili osvrt na stvaralaštvo našeg Romana Baričevića, kojeg ćemo predstaviti uz Međunarodni dan muzeja 17. svibnja 2019. godine. Neposredno prije njega stiže nam izložba Ante Brkana iz Zadra, vrhunskog majstora fotografije koji je u istome žaru i kvaliteti podjednako portretirao Alfreda Hitchcocka i svakodnevicu seljana u Kalima. To su naše istinske vrijednosti i ostavština koju trebamo prenositi na lokalnu zajednicu.

Za prvoligašku nogometnu utakmicu ili kvalitetan kazališni komad više se ne treba zaputiti u Zagreb, sve to imamo u Koprivnici. Pored toga, podravski brand je naivna umjetnost, odnosno Hlebinska škola koju Muzej grada Koprivnice u posljednjih pet do šest godina promovira diljem Europe. O tome Muzej mora pričati jer je riječ o hrvatskom stilskom izričaju i to ne smijemo zaboraviti.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.


Tagovi: MUZEJ RAVNATELJ ROBERT CIMIN

NEDAVNO OBJAVLJENO