OBRAT NA SUĐENJU

Ringo oslobođen za krađu Barezina nakita vrijednog čak 800.000 kuna

Objavljeno, 06. listopada 2019. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Mara Bareza preminula je u siječnju 2016. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Enrico (48) zvan Ringo iz okolice Križevaca u ponovljenom je postupku oslobođen za pljačku nakita vrijednog oko 800.000 kuna iz kuće poznate Belupove menadžerice, danas pokojne Mare Bareze.

Bio je osuđen na godinu dana zatvora. U odvojenom postupku sudilo se i njegovu malodobnom nećaku, a poseban tretman imali su i Ringovi sinovi od 13 i 16 godina, navodni pomagači u pljački velebne Barezine vile u Koprivnici.

No, presuda je ukinuta, a u ponovljenom postupku na Općinskom sudu u Koprivnici Ringo je oslobođen krivnje. Ustanovljeno je, doduše, kako su pljačkaši tog dana njegovim automobilom došli u Koprivnicu, a na okolnim baznim stanicama upravo u vrijeme pljačke registrirano je korištenje Ringovih brojeva mobitela.

Alarm bio isključen

No, on je zanijekao da je bio tamo te poručio kako njegove mobitele i automobil koriste i drugi ukućani. Osim toga, u prilog mu je išlo i to da ga nitko od svjedoka nije prepoznao kao počinitelja.

Barezina vila opljačkana je 31. ožujka 2014. godine između 15.15 i 15.35 sati. Prema prvoj nepravomoćnoj presudi, sud je zaključio kao su Enrico i njegov najmlađi sin bili u automobilu, a u kuću su s terase na stražnjoj strani ušli nećak i stariji sin.

Bareza na suđenju je svjedočila kako je taj dan na katu kuće s južne strane na spavaćoj sobi ostavila otvorenu staklenu stijenu. O pljački ju je telefonski obavijestila policija.

Tijekom istrage Belupova je menadžerica rekla kako zabunom nije uključila alarmni sustav dok je tog dana išla na nogometnu utakmicu na Gradski stadion.

Plahte koje zveckaju

U kuću su joj ušli tako što su dvije stolice vrtne garniture stavili jednu na drugu i popeli se na kat. Osim iznimno vrijednog nakita, ukrali su joj dvije jastučnice i šlifer marke Joop te jedan pokrivač od sirove svile. U njih su stavili oko 300 komada nakita.

Mara Bareza - vila u Koprivnici u koju su lopovi ušli sa stražnje strane
Vila Mare Bareze u Koprivnici / Foto: Robert Mihaljević

Pljačkaši su otkriveni zahvaljujući dojavama očevidaca. Jedan je svjedok primijetio dvije muške osobe kako trče s “gomilom stvari u plahtama koje zveckaju”. Bilo mu je sumnjivo pa je zapisao registarski broj automobila u koji su ušli. Ispostavilo se da je vlasnik automobila Enrico zvan Ringo iz okolice Križevaca koji je već osuđivan.

Svjedok Tomislav u svojem je iskazu tijekom suđenja naveo da je čest gost u lokalu Rock caffe, koji je blizu Barezine kuće. Sjedio je, kaže, na terasi kad je uočio dvije mlađe muške osobe da pretrčavaju cestu i na leđima nose smotuljke nalik na posteljinu plavobijele boje.

Na samrtnoj postelji

Na parkiralištu kafića je bio parkiran opel karavan, zagrebačke registracije i boja trule višnje. U njega su, prema iskazu svjedoka, ušle dvije mlađe muške osobe starosti do 25 godina romske nacionalnosti. Odmah je nazvao policiju te im dao broj registracije koji je zapisao na mobitel.

Mlađu mušku osobu kako s nekim zavežljajem bježi iz kuće primijetio je i susjed nasuprot stražnjeg dijela Barezine kuće, preko potoka. Odmah je zvao policiju, koja je nakon toga blokirala izlaze iz Koprivnice, ali bez uspjeha.

Pet i pol godina od pljačke nema, dakle, nakita, niti počinitelja. A još nema ni formalnog nasljednika vrijedne Barezine imovine. Ona je umrla u siječnju 2016. godine, a usmenom je oporukom svu imovinu ostavila Filipu Glavašu, sinu saborskog zastupnika Branimira Glavaša iz Osijeka.

No, Barezini daljnji rođaci osporili su njezinu usmeno danu oporuku na samrtničkoj postelji pred dvije svjedokinje. Pisana je oporuka pak nestala iz kuće. Taj slučaj i dalje je na sudu. Kako smo ovaj tjedan doznali, još nema ni nepravomoćne presude o tome.

Dio nakita koji je nestao

 • narukvica od žutog zlata u obliku zmije s očima od rubina 
 • ručno izrađena narukvica od 24-karatnog zlata s tirkizima (beduinski rad iz Kuvajta)
 • ogrlica, naušnice i privjesak od slonovače (ručni rad iz Afrike)
 • ogrlica, naušnice, narukvica i prsten od srebra na emajlu (unikat iz Alžira)
 • zlatna narukvica i naušnice s utisnutim biserima (libanonski biseri)
 • metar dugačka biserna ogrlica s velikim privjeskom u obliku školjke sa srebrom
 • biserna ogrlica (kombinacija crnih i bijelih bisera) s četiri niza i kopčom u obliku cvijeta
 • prsten, naušnice i veliki privjesak s ametistima, izrađeni od bijelog zlata (Brazil-Steiner) 
 • kopča od žutog zlata sa safirom i briljantima te druga ista od bijelog zlata (antikvitet iz 18. stoljeća)
 • tirkizne naušnice, prsten, narukvica i ogrlica sa srebrnom kopčom (Kina) 
 • velika ogrlica s privjeskom sa šest nizova i srebrnom kopčom (brazilski smaragdi)
 • ogrlica od žutog zlata koja je rasklopiva u četiri dijela s više od 150 bisera i isto toliko briljanata (antikvitet iz Rusije)
Mara Bareza - ne zna se gdje je nakit niti tko ga je ukrao iz njezine vile u Koprivnici
Mara Bareza preminula je u siječnju 2016. godine / Foto: Robert Mihaljević

Tagovi: ENRICO KRAđA MARA BAREZA NAKIT OSLOBOđEN

NEDAVNO OBJAVLJENO