Revizori kritizirali Grad zbog stanja 14 javnih skloništa za građane

Objavljeno, 06. travnja 2024. Vijesti
# Foto: Javno sklonište u Strosmayjerovu naselju u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Državna revizija prigovorila je gradskim vlastima zbog lošeg upravljanja javnim skloništima za građane u slučaju elementarnih nepogoda, ratova i drugih masovnih nedaća.

Na području Koprivnice evidentirano je ukupno 14 skloništa za građane ukupnog kapaciteta oko 1800 ljudi. No, neka nisu u funkciji, poput onog gradskog na Trgu kralja Tomislava 8.

“Grad nije proveo detaljni pregled i kontrolu javnih skloništa radi utvrđivanja njihove ispravnosti, nije ugovarao korištenje javnih skloništa sa svim potrebnim elementima, za javno sklonište koje nije u funkciji nije poduzeo aktivnosti za njegovo stavljanje u moguću upotrebu.

Bez održavanja

Nije godišnjim planovima razvoja sustava civilne zaštite planirao sredstva za održavanje skloništa i njihovo stavljanje u moguću upotrebu te nije u potpunosti informirao javnost o skloništima i aktivnostima koje se provode u sustavu civilne zaštite”, ističe se u nalazu revizije.

Revizori su preporučili i da se planom djelovanja civilne zaštite Grada Koprivnice obuhvate i drugi objekti i kapaciteti za sklanjanje ljudi koji omogućavaju optimalnu zaštitu.

To su, primjerice, podrumske i druge prostorije u građevinama koje su prilagođene za sklanjanje te komunalne i druge građevine ispod površine tla namijenjene javnoj uporabi kao što su garaže, trgovine i drugi pogodni prostori, kako je propisano odredbama Zakona o sustavu civilne zaštite.

Grad je vlasnik pet javnih skloništa za građane: u Strosmayjerovu naselju 3, na Trgu kralja Tomislava 8, Trgu kralja Tomislava 12 (svi kapaciteta po 200 ljudi), Opatičkoj 1 (100 ljudi), Generalićevoj (100 ljudi).

Prihvatili kritiku

HŽ je u vlasništvu dva skloništa u podrumima zgrada u Križevačkoj i Kolodvorskoj ulici za ukupno oko stotinu ljudi. Najveće sklonište ima Opća bolnica na Trgu dr. Bardeka, i to kapaciteta 400 osoba.

Tvrtke su vlasnici skloništa u Ulici Ciglana (50 ljudi), Pavelinskoj (100), Carlsbergu (100), Tvornici Vegete (100) i West centru (50). Tu je i zajedničko sklonište u centru grada u bloku Svilarska.

Gradske vlasti u Koprivnici prihvatile su nalaz i mišljenje Državne revizije te na njega nisu imali primjedaba.


Tagovi: ATOMSKO SKLONIšTE GRAD KOPRIVNICA JAVNA SKLONIšTA REVIZIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO