Rastu rate stambenih kredita za 100.000 građana. Vujčić otkrio za koliko

Objavljeno, 23. siječnja 2023. Financijer
# Foto: HNB / Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke
AUTOR
Redakcijski tekst

Korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom u Hrvatskoj ove će godine rasti rate kredita, i to iz barem dva razloga.

Prvi je taj da se kod tih kredita nakon uvođenja eura koristi referentna šestomjesečna kamatna stopa Europske središnje banke, Euribor, a ne više ‘domaća’, NRS, koju objavljuje HNB. To bi rate kredita moglo povećati za otprilike 0,5 posto.

Drugi je razlog taj da će se Europska središnja banka protiv galopirajuće inflacije nastaviti boriti dizanjem referentnih kamatnih stopa. ECB je ljetos već digla te stope, a očekuje se i novo povećanje.

Guverner HNB-a Boris Vujčić otkrio je u ponedjeljak kako u Hrvatskoj ima otprilike 200.000 stambenih kredita i oko 100.000 nestambenih ili gotovinskih kredita od kojih je većina s fiksnim kamatama. Napominje kako je 20-ak posto nestambenih kredita s promjenjivom kamatnom stopom.

“Kad je riječ o stambenim kreditima, otprilike polovica je ugovorena s promjenjivom kamatnom stopom (to je otprilike 100.000 stambenih kredita, op. a.).

Kod stambenih kredita s promjenjivim stopama, za medijalni kredit bi jedan postotni poen rasta kamatne stope značio otprilike četiri posto veću mjesečnu ratu otplate kedite”, ističe Boris Vujčić.

To, primjerice, ugrubo znači kako bi sadašnja rata kredita od, primjerice, 3000 kuna mjesečno s povećanjem kamate od jedan posto skočila na oko 3120 kuna. Na godišnjoj bi razini to iznosilo oko 1440 kuna.


Tagovi: BORIS VUJčIć EURO KAMATE KREDIT RATE KREDITA

NEDAVNO OBJAVLJENO