NOVI PODACI AGENCIJE ZA LIJEKOVE

Raste potrošnja Apaurina, Xanaxa i Normabela, najviše na sjeveru zemlje

Objavljeno, 28. rujna 2021. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Footgrafija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U Hrvatskoj je lani porasla potrošnja lijekova koji djeluju na živčani sustav – prije svega antipsihotika, anksiolitika, hipontika i analgetika – i to za 3,7 posto.

Najpropisivaniji lijekovi bili su anksiolitici Apaurin i Normabel s djelatnom tvari diazepam. Njih se dnevno u prosjeku trošilo gotovo 40 doza na 1000 stanovnika, što je pola posto više nego predlani.

Na drugome je mjestu psihotik s djelatnom tvari alprazolam, čiji je najpoznatiji predstavnik Xanax; njega se lani trošilo oko 1,2 posto više nego prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za lijekove.

Treći su pak hipnotici koji koriste djelatnu tvar zolpidem; njih je prošle godine u Hrvatskoj potrošeno 5,4 posto više dnevno na tisuću stanovnika. Na četvrtom je mjestu jak opioidni analgetik tramadol, a na petom blaži lijek paracetamol.

Uvjerljivo najviše lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav prošle se godine trošilo na području Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. Najmanje takvih tableta pak potrošili su u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

Najveća i najmanja potrošnja psihotika po županijama (dnevne doze na 1000 stanovnika)

VUKOVAR267
VIROVITICA266
KOPRIVNICA261
SISAK252
BJELOVAR249
————————————————————————-——————————————
LIKA178
DUBROVNIK176
ZAGREBAČKA170
SPLIT160
ISTRA157

Tagovi: APAURIN LIJEKOVI NORMABEL POTROšNJA PSIHOTICI XANAX

NEDAVNO OBJAVLJENO