EPIDEMIJA SE RAZBUKTAVA

Raste broj umrlih i zaraženih, Stožer razmišlja o novim mjerama

Objavljeno, 19. listopada 2021. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Cijepljenje u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Raste broj zaraženih, ali i umrlih u Hrvatskoj. Čini se kako je epidemija u uzlaznoj putanji jer broj pozitivnih slučajeva ozbiljno raste u odnosu na prošli tjedan.

Nacionalni stožer izvijestio je kako je u protekla 24 sata preminuo 21 Covid pozitivan pacijent na bolničkim odjelima. U bjelovarskoj bolnici umrle su čak tri osobe.

Najmlađa preminula bila je 41-godišnja žena koja je jučer umrla u bolnici u Sisku. Sve se glasnije šuška kako nas čekaju nove epidemiološke mjere u slučaju da se epidemija nastavi razbuktavati ovakvim intenzitetom.

Stožer je u utorak izvijestio o preminulim osobama u svim hrvatskim bolnicama:

“Preminule su 3 osobe u OB Bjelovar, 49.(M), 50.8M), 41.(M) godište, u KB Dubrava 2 osobe, 37.(Ž), 66.(Ž) godište, u KBC Osijek 2 osobe, 48.(Ž), 49.(M) godište, u KBC Zagreb 2 osobe, 61.(M), 37.(M) godište, u KBC Sestre milosrdnice 2 osobe, 38.Ž), 37.(M) godište.

U KBC Rijeka 2 osobe, 37.(Ž), 34.(Ž) godište, u OB Dubrovnik 1 osoba, 30.(Ž) godište, u KBC Split 1 osoba, 43.(Ž) godište, u OŽB Požega 1 osoba, 36.(M) godište, u OB “Dr. T. Bardek” Koprivnica 1 osoba, 45.(Ž) godište.

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar 1 osoba, 42.(Ž) godište, u OB Pula 1 osoba, 46.(M) godište. u OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak 1 osoba, 80.(Ž) godište, u OB Karlovac i SB Duga Resa 1 osoba, 58.(M) godište”.

Ravnateljica koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla pozvala je kronične bolesnike i starije od 65 godina, djelatnike u zdravstvu i socijali da se cijepe i trećom dozom.

“Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora  i treba je shvatiti kao  dodatnu  dozu  osobama za  koje  se  pretpostavlja  da  nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor, a može se primijeniti dva mjeseca nakon primitka druge doze. 

Među umrlima nema potpuno cijepljenih

Cijepiti se mogu kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, korisnici domova za starije, djelatnici u zdravstvu i socijali, osobe koje kućanstva dijele s imunokompromitiranim i osjetljivim osobama. Može se primijeniti šest mjeseci nakon primitka druge doze“, pojasnila je ravnateljica Vadla te apelirala na građane da se cijepe.

Dr. Vadla otkriva kako je u županiji cijepljeno više od 50 posto odraslih osoba, a cjepiva i dalje ima dovoljno.

“Važno je napomenuti kako kod nas niti jedna osoba, koja se cijepila s dvije doze, a bila je ponovno zaražena koronavirusom, nije umrla. Nuspojave su bile zanemarive.

Nije bilo težih nuspojava osim oteklina, zimica i temperatura, no i to je samo kod nekih, dok velika većina uopće nema nikakvih nuspojava nakon cijepljenja. Što se pak tiče cijepljenja mlađih dobnih skupina, nema nekog masovnije odaziva”, zaključuje vodeća koprivnička epidemiologinja.


Tagovi: CIJEPLJENI COVID DR. DRAžENKA VADLA EPIDEMIJA UMRLI

NEDAVNO OBJAVLJENO