PIONIR U ELEKTROMOBILNOSTI

Raste broj registriranih električnih vozila na području Koprivnice

Objavljeno, 07. rujna 2021. Zeleno
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Električni automobil na punjenju u Koprivnici
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Koprivnica je pionir u projektu elektromobilnosti. Prvih pet HEP-ovih punioca Elen za električna vozila izgrađeno je upravo u tom gradu prije sedam godina, a danas ih diljem Hrvatske ima više od 220.

Prema podacima Gradske uprave, trenutačno je u Koprivnici osam javno dostupnih punionica za električna vozila te jedna za potrebu punjena autobusa za javni prijevoz. Četiri punionice su u gradskom vlasništvu, a preostale su u vlasništvu HEP-a.

Gradske javno dostupne punionice su na sljedećim lokacijama: Trg Eugena Kumičića, Trg kralja Zvonimira (parkiralište – ulaz s Križevačke ulice) te parkiralište gradskih bazena Cerine. Punionica za autobuse na električni pogon nalazi se na prostoru Kampusa.

HEP-ove punice su na parkiralištu Gradske tržnice, kod zgrade HEP-a Koprivnica, na parkiralištu Podravke (ispred silosa), na parkiralištu ispred upravne zgrade Komunalaca i na parkiralištu Kampusa Koprivnica. Javnih gradskih bicikala je ukupno deset, a punionice su dvije. Obje su na prostoru Kampusa – jedna na ulazu u Kampus, a druga u sklopu punionice za autobuse.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, ovog je časa na području Koprivnice registrirano ukupno 28 električnih vozila: 21 automobil, dva autobusa, četiri mopeda i jedno lako motorno vozilo s četiri kotača.

Oko 1300 električnih automobila

Na području cijele županije ukupno je registrirano 46 različitih električnih vozila, što znači da na Koprivnicu otpada više od 60 posto svih takvih prometala na električni pogon.

Gradska uprava te tvrtke i institucije imaju šest električnih vozila, jedan hibrid, jedan plug-in hibrid, dva autobusa na električni pogon i jedno komunalno vozilo na električni pogon. 

“Grad Koprivnica cjelokupnu infrastrukturu za eklektična vozila sufinancirao je sredstvima projekata Europske unije. Redovno se prate svi objavljeni natječaji i ako bude otvorenih projekata kroz koje će se navedena infrastruktura moći sufinancirati, Grad će se prijaviti.

Nastojat ćemo osigurati uvjete za izgradnju što većeg broja punionica od strane poslovnih subjekata koji se bave tom djelatnošću te biti potpora privatnim osoba u izgradnji vlastitih punionica putem informiranja o najnovijim natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji ih sufinancira”, odgovorili su nam iz Gradske uprave.

Prema neslužbenim procjenama, ovog časa u Hrvatskoj je oko 650 punionica za električne automobile. Najviše ih ima HT, oko 330, Elen oko 220, a ostalih je punionica oko stotinu. U cijeloj Hrvatskoj pak procjenuje se kako je ukupno registrirano više od 1300 električnih automobila.


Tagovi: ELEKTRIčNA VOZILA ELEKTROMOBILNOST KOPRIVNICA PUNIONICE

NEDAVNO OBJAVLJENO