NOVI PODACI HNB-A

Raste broj korisnika: svaki četvrti građanin račune plaća putem mobitela

Objavljeno, 30. listopada 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Tijekom prošle godine u svim domaćim platnim transakcijama ostvarena su ukupno oko dva bilijuna kuna platnog prometa, od čega najveći dio, oko 96 posto, otpada na kreditne transfere.

Na razna plaćanja, dakle, kroz platni su sustav provedene transakcije u iznosu koji se piše s čak 12 nula. U međunarodnom prometu iznos je bio još veći te je iznosio oko 2,5 bilijuna kuna. Gotovo sve se odnosilo na primljene i dane kredite, otkrivaju podaci Hrvatske narodne banke.

Podaci se odnose na platne transakcije potrošača, poslovnih subjekata, kreditnih institucija i Financijske agencije izvršene u svim valutama, preračunato u kune, tumače u HNB-u.

U HNB-u otkrivaju i kako se internetskim bankarstvom koristi oko 32 posto građana koji imaju otvorene račune, a oko 25 posto korisnika plaća mobitelom, odnosno ima mobilno bankarstvo.

“Analizirajući postotak populacije koja se koristi plaćanjima preko mobilnog telefona, uočava se stalan trend rasta, te je lani za oko 28 posto veći u odnosu na preklani. Postotak od ukupne populacije RH koja se koristi internetskim bankarstvom povećao se za oko sedam posto”, navode u HNB-u.

Hrvatska je lani imala oko 4,12 milijuna stanovnika, a otvoren račun za plaćanje u bankama imalo je ukupno 3,78 milijuna građana, što je gotovo 92 posto stanovništva u državi.


Tagovi: BANKA HNB MOBITEL RAčUNI

NEDAVNO OBJAVLJENO