KRENUO PROJEKT

Raspisan natječaj za gradnju Piškornice. Vrijednost 347 milijuna kuna

Objavljeno, 29. ožujka 2021. Zeleno
# Foto: GLAS PODRAVINE / Odlagalište otpada Piškornica
AUTOR
Redakcijski tekst

Raspisan je natječaj za projektiranje i izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica kod Koprivnice.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 347 milijuna kuna, priopćili su iz Piškornice. Otvaranje ponuda predviđeno je za 10. svibnja, ukoliko neće biti zahtjeva za produljenje roka.

“Izgradnja postrojenja važan je korak i napredak u zbrinjavanju otpada u odnosu na prvotno za okoliš štetno odlaganje otpada na lokaciji Piškornica, kad se bez adekvatne zaštite, dakle gotovo „na livadu“  odlagalo od 80-ih godina.

Uređeno odlagalište funkcionira zadnjih 15-ak godina, a suvremenije postrojenje sav će otpad uz  zaštitu okoliša i zdravlja ljudi obraditi i učiniti inertnim”, navode u Piškornici.

Naglašavaju kako je takva tehnologija dokazana u Europi i primjenjuje se u nizu europskih zemalja. Prema podacima časopisa specijaliziranog za zaštitu okoliša FuturENVIRO, u Europi je tijekom 2017. bilo aktivno 570 MBO postrojenja ukupnog kapaciteta 55 milijuna tona godišnje.

Od toga je 45 aktivnih postrojenja samo u Njemačkoj. Također, predviđa se da će se do kraja 2025. godine izgraditi još 120 postrojenja, među kojima je i RCGO Piškornica.    

“Neovisno o Piškornici, odvajanje otpada na mjestu nastanka i dalje je jako važno i nezamjenjivo jer kroz takvu aktivnost svaki građanin preuzima dio odgovornosti za svoj otpad i doprinosi kružnom gospodarstvu.

Osim toga, to ima za rezultat da se nakon postupka sortiranja na razini općina i gradova smanji količina neobrađenog miješanog komunalnog otpada koji komunalna društva predaju u RCGO Piškornica”, zaključuju u Centru.

RCGO Piškornica obrađivat će otpad s područja četiri županije: Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske.


Tagovi: NATJEčAJ PIšKORNICA SMEćE

NEDAVNO OBJAVLJENO