NOVI PODACI O KARCINOMIMA

Godišnje više od tisuću novih oboljelih, županije na sjeveru među najgorima

Objavljeno, 03. svibnja 2019. Zdravlje
# Foto: OPĆA BOLNICA / Operacija u koprivničkoj bolnici / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema podacima Hrvatskog registra za rak, Koprivničko-križevačka županija po oboljelima od zloćudnih bolesti je ispod hrvatskog prosjeka. Među muškarcima stopa oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 554, a među ženama 460.

Najviše muškaraca obolijeva od karcinoma u Splitu (stopa od 678), Međimurju (676), Virovitici (668) i Varaždinu (664). Kad je riječ o ženama, statistika je najlošija u Zagrebu (567 na stotinu tisuća stanovnika), Splitu (556) i Međimurju (540), a u gornjem dijelu ljestvice su i Virovitica i Varadžin, stoji u posljednjem izvještaju Hrvatskog registra za rak.

Tijekom 2016. godine na području Koprivničko-križevačke županije otkriveno je 590 novih osoba oboljelih od nekog oblika karcinoma. Po apsolutnom iznosu ta je županija na samome dnu u Hrvatskoj, zajedno s Likom, Šibenikom, Požegom i Viroviticom.

Stručnjaci su naveli kako je u odnosu na godinu ranije čak 1100 oboljelih od karcinoma više, što prilično zabrinjava. Godišnje je u Hrvatskoj oko 23.000 oboljelih od raka. Najlošije su brojke preživljavanja, odnosno izlječenja: rak pluća u Hrvatskoj preboli tek svaka deseta osoba, a rak dojke preživi blizu 80 posto žena. To je značajno ispod europskog prosjeka.


Tagovi: KARCINOM OBOLJELI RAK

NEDAVNO OBJAVLJENO