SPAJANJE VODNIH USLUGA

Rajn se želi udružiti s Varaždinom, a ne Koprivnicom, pa dobio odgovor

Objavljeno, 05. rujna 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (Mišel Jakšić i Nataša Tetec)
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradonačelnik Mišel Jakšić, predsjednik skupštine Komunalca, i direktorica Komunalca Nataša Tetec, čelnica skupštine Koprivničkih voda, odgovorili su na prozivke iz krugova križevačke gradske vlasti koja svoje vodne usluge želi pripojiti varaždinskom Varkomu.

Prema Vladinom planu, križevačko vodno gospodarstvo treba se pripojiti Koprivničkim vodama. No, čini se kako gradonačelnik Križevaca Mario Rajn to ne želi, već bi radije Varaždincima.

Jakšić i Tetec javnim su priopćenjem odgovorili na prozivke kako Koprivničke vode nisu dobar partner.

“U posljednjih smo nekoliko dana svjedoci rasprava o prijedlogu formiranja novih uslužnih područja temeljem novog Zakona o vodnim uslugama.

U tim su se raspravama, a u pokušaju argumentiranja neracionalne odluke o pripajanju iz jednog nam susjednog vodnog područja Varkomu, a ne Koprivničkim vodama, korištene netočne informacije i podmetanja koja zaslužuju javnu i na činjenicama zasnovanu reakciju.

Najbolji pročistač

Ne ulazeći u političke odluke koje u ovom slučaju teško mogu proći test ekonomske (i racionalne) provjere, u ovom svom očitovanju ćemo iznijeti samo one činjenice o Koprivničkim vodama koje su neki akteri (namjerno ili nenamjerno) krivo iznosili ili izostavljali u javnoj komunikaciji.

Koprivničke vode su jedan od najboljih i najuspješnijih  javnih isporučitelja u Hrvatskoj koji ispunjava sve tehničko-tehnološke, kadrovske i organizacijske preduvjete iz posebnih pravilnika, Zakona o vodama i Zakona o vodnim uslugama, a posebice raspolaže s mogućnošću godišnje isporučene pitke vode od preko devet milijuna kubnih metara godišnje, što je znatno više od zakonskog uvjeta za uslužno područje.

Ovaj kapacitet pitke vode raspoloživ je iz dva vodocrpilišta Ivanščak i Lipovec iz kojih se crpi pitka voda izuzetne kvalitete bez ikakve prerade, a izdašnosti su od 490 litara u sekundi. Velika prednost na aglomeraciji uslužnog područja je najsuvremeniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj koji ima III. stupanj pročišćavanja.

Kapacitet uređaja iznosi 100.000 ES s maksimalnim dotokom otpadnih voda do 1600 metara kubnih na sat. Uređaj radi na principu SBR tehnologije s postotkom pročišćavanja otpadnih voda na uređaju od 98 posto.

Najniži gubici

Za vodoopskrbni sustav kojim upravlja naše društvo gubici iznose u zadnjih deset godina između osam i 12 posto, što su ujedno i uvjerljivo najmanji gubitci vode u vodoopskrobnom sustavu u našoj zemlji. 

Kad je riječ o cijeni vode,  mjesečni trošak tročlanog kućanstva za vodu, odvodnju i pročišćavanje iznosi 160,62 kn, dok je u Križevcima 161,13 kn, Varaždinu 184,28 kn, Bjelovaru 195,07 kn, a Đurđevcu iznosi 160,95 kn.

Koprivničke vode upravljaju i održavaju 600 kilometra javne vodoopskrbne mreže. Najbitnije od svega, što je i jedan od kriterija odabira isporučitelja vode, naša tvrtka ima tehničko-tehnološku povezanost s cijelim područjem Koprivničko-križevačke županije.          

Temeljem svega navedenog evidentno je da Koprivničke vode, kao najbolji javni isporučitelj u našoj regiji, s najmanjim gubitkom i najnižom cijenom za domaćinstva, udovoljava  tehničko-tehnološkim i kadrovskim zahtjevima novog Zakona o vodnim uslugama na najvišoj razini”.


Tagovi: KOPRIVNICKE VODE KRIZEVCI MARIO RAJN VARKOM

NEDAVNO OBJAVLJENO