NEOBIČNA PRESUDA PROTIV TVRTKE

Radniku su smanjili plaću. Sad ga moraju vratiti u službu koja je davno ukinuta

Objavljeno, 04. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka će zaposlenika Natka morati vratiti na radno mjesto koje je odavno ukinuto, kao što je ukinut i cijeli sektor u kojem je Natko radio. Neobičnu presudu donio je Općinski sud u Koprivnici nakon što je Natko podnio tužbu tvrdeći da zbog novog radnog mjesta trpi priličnu štetu.

Natko je u ožujku 2016. sklopio ugovor o radu za radno mjesto trgovačkog predstavnika u u sektoru Food solution s plaćom od oko 7400 kuna. Nakon po njemu nezakonitog novog ugovora o radu iz listopada 2017. godine, dobio je radno mjesto višeg referenta gastro prodaje. Plaća mu je pala na 5000 kuna, ukinuto mu je pravo na bonus i korištenje osobnog automobila kojim je dolazio i odlazio s posla, a što mu stvara dodatne troškove od 500 kuna mjesečno. Zato zaključuje da je oštećen za 2900 kuna.

Podravka se branila kako je Natko vrlo dobro znao da će u tvrtki tijekom 2016. i 2017. doći do organizacijskih promjena i ukidanja sektora u kojem je radio. Kažu i da je dragovoljno pristao na novo radno mjesto te upozoravaju da ga ne mogu vratiti na stari posao jer je cijeli sektor ukinut.

Iz iskaza Ivane Širić, direktorice ljudskih potencijala u Podravki, proizlazi da je “tijekom 2017. došlo do bitne reorganizacije u cijeloj Hrvatskoj te je trebalo uskladiti stvarne poslove koje radnik obavlja s onim koji su ugovoreni”.

-Kako sadržaj poslova trgovačkog predstavnika-unaprjeđivača prodaje nije odgovarao poslovima koje je stvarno obavljao, to je Podravka izdavanjem potvrde htjela utvrditi da tužitelj obavlja poslove koji odgovaraju onima višeg referenta. Novi ugovor ponuđen mu je prije izdavanja te potvrde – svjedočila je Ivana Širić.

No, Općinski sud tijekom postupka ustanovio je kako Podravka uopće nije otkazala ugovor o radu s Natkom sklopljen u ožujku 2016. godine, pa je taj ugovor s radnim mjestom trgovačkog predstavnika i dalje pravno valjan. Zato je potvrda o sklopljenom novom ugovoru koju Ivana Širić spominje nezakonita, zaključuje koprivnički sud.

Natka Podravka, tako, mora vratiti na staro radno mjesto koje mu je odavno ukinuto ili na neko jednakovrijedno. No, nije precizirano koje je to radno mjesto i zašto to ne bi mogli biti i poslovi višeg referenta na kojem danas radi.


Tagovi: PLAćA RADNIK RADNO MJESTO TUZBA

NEDAVNO OBJAVLJENO