KTC ĆE PLATITI ODŠTETU

Radnik slomio stopalo na poslu, direktor ga nagovorio da laže na hitnoj

Objavljeno, 15. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA (kamion KTC-a ispred centra)
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivšem radniku Siniši križevački trgovački div KTC ipak mora platiti oko 13.300 kuna odštete zbog ozljede na radu te mu namiriti oko 8700 kuna parničnih troškova, odlučio je u ponedjeljak Općinski sud.

Prema navodima iz presude, Siniša je ozlijeđen u listopadu 2014. dok je izlazio iz kamiona kojim je dostavljao robu, a vještak zaštite na radu kasnije je utvrdio tehničku neispravnost na gazištima. Kirurg je pak naveo kako je radnik “zadobio prijelom baze pete metatarzalne kosti desnog stopala, što predstavlja tešku tjelesnu ozljedu”.

Liječenje je trajalo šest i pol mjeseci. Radnik se požalio kako je KTC njegovu ozljedu prijavio kao ”višu silu” te mu odbio platiti naknadu štete “obećavajući mu produženje Ugovora o radu i plaćanje naknade za vrijeme bolovanja”. No, to se nije dogodilo.

Lagao na hitnoj

Inspekcijskim nadzorom ustanovljeno je kako je Siniša s KTC-om u to vrijeme – od kolovoza do listopada 2014. godine – imao čak četiri ugovora o radu na određeno. Zadnji mu je završio 31. listopada, samo dan nakon ozljeđivanja.

“Mislio sam da sam na bolovanju, ali prevario sam se. Dva tjedna nakon ozljede, supruga je otišla u HZZO i doznala da mi KTC nije priznao ozljedu na radu te me je odmah drugi dan odjavio s osiguranja”, ispričao je radnik.

Direktor mu je, kaže, “sugerirao da ne govori da se ozlijedio na radu jer bi to za poslodavca bilo komplicirano”. Zato je liječniku na hitnoj rekao da se ozlijedio kod kuće. Supruga mu je potom kući donijela dokument iz KTC-a na kojem je potpisom potvrdio da je bio zadužen radnom odjećom te da je na nogama taj dan imao radne cipele, a ne platnene tenisice.

“Bio sam svjestan da to nije istina, ali sam to ipak potpisao jer mi je direktor rekao da bi za njih predstavljalo komplikaciju za bolovanje za ozljedu na radu”, požalio se Siniša tijekom ročišta.

Radnici sve potvrdili

KTC je opovrgnuo sve njegove navode. U tvrtki kažu kako se radnik ozlijedio svojom krivnjom, a ne tehničkom neispravnošću gazišta kamiona. Posumnjali su i na njegove navode da se ozlijedio tijekom radnog vremena. Potvrdili su da su u 40-ak dana s radnikom potpisali čak četiri ugovora o radu na određeno, ali u tome ne vide ništa sporno.

No, Sinišin iskaz da se ozlijedio na radu potvrdilo je nekoliko KTC-ovih radnika, a vještaci su ustanovili da je gazište na kamionu bilo tehnički neispravno i da je moglo uzrokovati ozljedu.

Općinski sud zato je danas presudio u Sinišinu korist i KTC-u naložio da mu plati odštetu zbog ozljede plus zatezne kamate i parnične troškove.


Tagovi: KTC OZLJEDA PRESUDA RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO