SUĐENJE TRAJE 14 GODINA

Radnik je oslijepio u pogonu. Dosuđeno mu je milijun kuna odštete

Objavljeno, 25. veljače 2021. Vijesti
# Foto: SVJETLOST / ILUSTRACIJA / Operacija oka u Poliklinici Svjetlost (nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Vladimir doživio je tešku nesreću na radu u kojoj je oslijepio nakon što mu je nepoznata kemijska supstanca iz crijeva poprskala oči i lice.

Dogodilo se to još u listopadu 2007. godine oko 1 sat iza ponoći u pogonu tvornice kamene vune Knauf Insulation u Novom Marofu. Radnik se i dan-danas tuži s bivšim poslodavcem tražeći da mu isplate pripadajuću odštetu.

Gotovo 14 godina od nesreće, varaždinski je sud u utorak potvrdio kako mu tvrtka mora isplatiti i ostatak zatražene odštete. Ukupno bi, dakle, prema svim dosadašnjim presudama Vladimir trebao dobiti milijun kuna, a supruga i troje djece ukupno oko 700.000 kuna. Plus kamate.

No, presuda je nepravomoćna i na nju će se Knauf Insulation žaliti s obzirom da koristi sve pravne korake kako bi osporio iznos odštete. Na dvije prijašnje pravomoćne presude uložili su revizije na Vrhovnom sudu, pa se repovi tog slučaja i dalje vuku.

Radnik je kobne noći, radeći u trećoj smjeni, htio napuniti spremnik vodom jer se nije uključila automatika za punjenje.

TRANSPLANTACIJA ROŽNICE

“Zbog toga je, kao i više puta prije toga, prišao punjenju ručno tako da je jednom rukom držao plastično crijevo dugo oko 3,5 metra, a drugom rukom polako odvijao slavinu za vodu na koju je bilo priključeno crijevo.

No, u jednom trenutku pritisak vode izbacio mu je crijevo iz ruke te ga je ono udarilo po licu, a istovremeno je iz cijevi štrcnula nepoznata kemijska supstanca te mu oštetila oči.

Uspio je zatvoriti slavinu i zatražiti pomoć tako da je odmah prevezen u ambulantu, a iz nje u Opću bolnicu Varaždin gdje je podvrgnut liječenju koje nije dalo rezultat.

Na desno oko potpuno je oslijepio, a na lijevo 90 posto, zbog čega tim okom uspijeva razlikovati svijetlo i tamu, ali ne vidi ništa. Postao je praktično slijep. Inspekcijskim nadzorom nakon nesreće utvrđeno je nepoštivanje pravila o zaštiti na radu”, navodi se u ovotjednoj presudi.

Radnik je nakon nesreće u više navrata operiran te mu je u klinici Svjetlost obavljena transplantacija rožnice, ali dolazilo je do odbacivanja transplantanata, što su potvrdili i medicinski vještaci.


Tagovi: KNAUF OSLIJEPIO PRESUDA RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO