IZNIMNO VAŽNA PRESUDA

Radnik dobio otkaz nakon istupa na televiziji. Sad ga moraju vratiti na posao

Objavljeno, 30. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka
AUTOR
Robert Mihaljević

Radnik u laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) u Križevcima dobio je nezakonit otkaz i moraju ga vratiti na posao.

Otkaz je Tomislav Bahunek dobio u ožujku 2017. godine nakon što je u emisiji Provjereno Nove TV javno progovorio o opasnim kemikalijama s kojima rade u laboratoriju izrazivši zabrinutost za zdravlje radnika.

Kako su naveli u HPA-u, “otkaz se temelji na činjenici da je radnik izvan radnog vremena, bez znanja i dopuštenja poslodavca, doveo novinare u dvorište poslodavca na adresi Poljana Križevačka te dao izjavu u kojoj je iznio niz neistinitih i lažnih optužbi na račun poslodavca”.

No, sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru Gordana Malvić presudila je utorak kako je izvanredan otkaz ugovora o radu nezakonit te zaključila kako radnik svojim istupom nije nanio nikakvu štetu poslodavcu. Štoviše, samo je bio zabrinut za svoje i zdravlje drugih radnika.

Tomislav je novinarima tog dana rekao da se “uzorci mlijeka tretiraju opasnim kemikalijama, a da se potom bacaju u prirodu bez prethodne dekontaminacije”. Riječ je o otpadu od 10.000 litara otpadnog mlijeka tjedno, kontaminirano natrijevim azidom.

“U Sektoru za kontrolu i kvalitete poljoprivrednih proizvoda i banke gena koristi se ukupno 178 kemikalija. U emisiji je navedeno da su neke kemikalije izuzeto opasne, a prvenstveno natrijev azid koji se koristi prilikom konzerviranja mliječnih uzoraka”, navodi se u presudi.

Radnik drži kako su sve njegove tvrdnje iznesene u emisiji ‘Provjereno’ potvrđene i od mjerodavnih inspekcija koje su nedugo nakon njegova istupa stigle u Agenciju. On upozorava kako mu je doista kao laborantu u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka zbog spornih kemikalija prijetila opasnost za zdravlje, zbog čega je odbio rad.

No, poslodavac tvrdi kako radnik nije govorio istinu prilikom istupa u televizijskoj emisiji. S druge strane, upozoravaju u HPA-u, radnik nije bio ovlašten dati izjavu novinaru i takvim je ponašanjem postupio suprotno internom protokolu Agencije.

“Kako je radnik bez znanja i ovlaštenja ravnatelja HPA iznosio neistinite, neprovjerene i uvredljive informacije putem javnih medija, narušivši poslodavcu ugled i čast, time je počinio osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa”, navode u Agenciji.

No, bjelovarska sutkinja Gordana Malvić nakon svih provedenih dokaza i iskaza svjedoka zaključila je kako je Tomislav Bahunek nezakonito dobio otkaz. HPA će se žaliti na nepravomoćnu presudu.


Tagovi: LABORATORIJ MLIJEKO NOVA TV OTKAZ

NEDAVNO OBJAVLJENO