Radnici traže veće plaće: ‘Uprava dobiva ogromne bonuse, a mi ništa’

Objavljeno, 14. listopada 2022. Vijesti
# Foto: Radnici vrbovečke mesne industrije / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Sindikati traže povećanje plaća u najvećoj mesnoj industriji u Hrvatskoj te su osnovali odbor koji će s poslodavcem pregovarati o tome.

Riječ je o tvrtki Pik Vrbovec iz sastava Fortenove. Predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš na sastanku sindikalnih povjerenstava upozorio je kako je plaće pregazila inflacija i poručio da se mora raditi na povećanju primanja.

Najavio je skorašnje otvaranje pregovora za dodatak kolektivnom ugovoru. Paradiš upozorava kako nije primjereno da uprave društava iz sastava Fortenove dobivaju, po njihovu sudu, ogromne bonuse za svoj rad, a radnici ništa.

Tu ideju su podržali i drugi sindikati koji su bili na sastanku u Piku. Kažu kako su prvi rezultati te inicijative već sad vidljivi u Konzumu. Dogovoreno je da se radnicima za njihov doprinos isplati jednokratna nagrada od 1100 kuna te poseban dodatak od 300 kuna u listopadu, studenom i prosincu.

U mesnoj industriji Pik koja posluje u sastavu Fortenove potkraj prošle godine bilo je zaposleno 1800 radnika. Njihova prosječna neto plaća iznosila je lani oko 5200 kuna mjesečno. No, mnogi radnici u pogonu imaju osjetno niža primanja od prosjeka.

Pik Vrbovec lani je imao oko 1,82 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je manje za 1 posto u odnosu na godinu ranije. Neto dobit pak potonula je čak 60 posto i iznosila je prošle godine skromnih 12,8 milijuna kuna.


Tagovi: PIK PLAćE PPDIV SINDIKAT

NEDAVNO OBJAVLJENO