Radnici obustavili proizvodnju: Radimo za minimalac, a ni to ne isplaćuju!

Objavljeno, 09. travnja 2024. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Pogon varaždinskog Varteksa
AUTOR
Robert Mihaljević

Redakciji Danice u utorak se javila radnica varaždinskog Varteksa navodeći kako je u tvrtki kaos zbog neisplate plaća.

Firma ima velike gubitke i nema za plaće, pa smo prestali raditi. Još nismo dobili plaću za veljaču. A plaća nam je jad i bijeda, minimalac”, rekla nam je radnica danas (podaci poznati uredništvu).

O tome da su radnici Varteksa obustavili proizvodnju još u petak, prve su izvijestile Varaždinske vijesti. Oni pišu kako se čeka da novi vlasnici tvrtki uplate pozajmicu kojom bi se isplatile zaostale plaće. No, što god da se dogodilo, stanje u Varteksu je iznimno teško i nimalo ružičasto.

Kako smo danas doznali, u Varteksu je ostalo tek oko 600 radnika. Lani ih je u prosjeku radilo oko 690, a predlani oko 830. U godinu i pol tvrtka je ostala bez više od 200 zaposlenika.

Varteks je, inače, lani ostvario 14,6 milijuna eura prihoda, što je pad od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Gubitak je pritom iznosio 4,4 milijuna eura i bio je gotovo 60 posto veći nego predlani.

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila bijednih 570 eura mjesečno, što je 40-ak eura više nego prethodne godine.

Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa, a na njegovo je mjesto imenovana Jelena Bošnjak iz Kaštel Starog. Najveći dioničari Varteksa su Marko Vučijević koji drži 24,91 posto udjela, Stjepan Čajić s 24,41 posto i Antonio Popić s 14,92 posto dionica.

Što nova vlasnička družina kani učiniti s Varteksom, ovog trena nije poznato. No, nije tajna da je tvrtka vlasnica iznimno vrijednih nekretnina u Varaždinu


Tagovi: OBUSTAVA RADA PLAćE RADNICI šTRAJK VARTEKS

NEDAVNO OBJAVLJENO