ZARAĐUJU 2,5 PUTA VIŠE

Radnici iz Bangladeša rade u Ribnjaku za 3300 kuna i super su zadovoljni

Objavljeno, 14. veljače 2021. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Radnici iz Bangladeša izvlače ribu (skroz desno)
AUTOR
Redakcijski tekst

Sve više hrvatskih tvrtki muku muči s dovoljnim brojem radnika, a razlog uglavnom leži u niskim primanjima koje nude i otvorenim EU granicama.

Tako je i u tvrtki za uzgoj slatkovodne ribe Ribnjak 1961. Sišćani kod Čazme koja ima čak 700 hektara vodenih površina sa šaranima, smuđevima, amurima i somovima.

Oni su nedavno angažirali četvoricu radnika iz dalekog Bangladeša. Kažu – nisu imali izbora. Bangladeš je, inače, oko 7000 kilometara zračne linije od Hrvatske, što je oko 8 sati leta. Ima više od 160 milijuna stanovnika i – nećete vjerovati – višestruko lošiji standard od naše zemlje.

Prosječna neto plaća u sišćanskim ribnjacima iznosi oko 3300 kuna, stoji u financijskom izvještaju tvrtke za 2019. godinu. Prosječna neto plaća u Bangladešu je oko 1450 kuna.

“Nas četvorica stigli smo iz Bangladeša. Za nas je Hrvatska prilično nova, ali prekrasna zemlja. Jako mi se sviđa. Tvrtka u kojoj radimo je najbolja, hrana je također odlična.

U kantini imamo vrlo dobru hranu a i zadovoljni smo smještajem. Higijena je izvrsna. Sve je ovdje dobro”, priča za HRT Sohel Rana, radnik koji je u Bangladešu četiri godine radio na izlovu ribe na rijeci.

Direktor tvrtke Ribnjak 1961. Jurica Bošnjak kaže kako su cijele prošle godine pokušali pronaći dovoljan broj radnika, ali nisu uspjeli.

“Nije to više ni pitanje kvalitetne radne snage, nego jednostavno broja radnika kako bi mogli odraditi posao. Zadovoljni smo radnicima iz Bangladeša, a čini se da su i oni zadovoljni”, naglašava Bošnjak.

Ribnjak Sišćani ostvario je 2019. godine oko sedam milijuna kuna prihoda i oko 103.000 kuna neto dobiti. Rezultat je otprilike isti kao i prethodne poslovne godine.


Tagovi: BANGLADEš RADNICI RIBNJAK SISCANI

NEDAVNO OBJAVLJENO