Radnica Podravke: ‘Sa 30 godina staža plaća mi je 850 eura’

Objavljeno, 29. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Radnicima Podravke isplaćuje se božićnica od 200 eura
AUTOR
Redakcijski tekst

Čelnici Novog sindikata održali su u petak konferenciju za novinare ispred sjedišta koprivničke Podravke te upozorili na niske radničke plaće.

Na pressici govorili su predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, glavni tajnik Tomislav Kiš te povjerenici Novog sindikata u Podravki Milijana Nišić i Davor Čajkulić. Upozorili su kako, unatoč povećanju plaća, velik dio radnika i dalje prima minimalac voljom Uprave i drugih sindikata.

Tvrde također kako Podravka ima prostora da najniže plaće digne na 1000 eura. Milijana Nišić otkrila je da s 30 godina radnog staža ima oko 850 eura neto plaću, što je puko preživljavanje.

To je nedopustivo za jednu državnu tvrtku, naglašava Iveković i domeće kako je ta politika niskih plaća i visoke dobiti priprema za prodaju kompanije. Podsjeća i na sramotno visoka primanja menadžera.

Plaće veće 40 posto

Glavni tajnik Kiš tvrdi kako je povećanje plaća u Podravki uglavnom posljedica Vladine odluke o većem minimalcu od iduće godine. Kaže kako će plaća mnogih radnika u Podravki biti tek sedam eura veća od minimalca, što je nepristojno.

Premda su na izborima za Radničko vijeće Podravke ostvarili drugi najbolji rezultat, odmah iza najjačeg PPDIV-a, preostala dva sindikata, Nezavisni (HUS) i Sinpod, udružili su se s PPDIV-om. Tako Novi sindikat nije reprezentativan te ga uprava tvrtke ne priznaje za partnera pa sve dogovara s tri ‘stara’ sindikata.

U Podravki tumače kako su u odnosu na 2021. godinu plaće u tvrtki veće u prosjeku za 40 posto, a u usporedbi s krajem prošle godine povećanje je oko 20 posto.

S predstavnicima sindikata dogovoreno je da će radnicima Podravke i Belupa od 1. prosinca plaće rasti između 150 i 250 eura. Uvećana plaća bit će svim zaposlenicima isplaćena u siječnju iduće godine.


Tagovi: NOVI SINDIKAT PLAćA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO