Radićeva i Vujnovčeva tvrtka ostvarila 44 milijuna eura profita!

Objavljeno, 02. svibnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / Mario Radić i Pavao Vujnovac
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački lanac Pevex doista je imao poslovnu godinu za pamćenje: ostvario je najbolje rezultate u povijesti.

Pevex je prošle godine imao 446 milijuna eura prihoda uz rast od gotovo 16 posto. Neto dobit iznosila je 44 milijuna eura i bila je veća za čak 26 posto!

Veće plaće

Pevex zapošljava oko 2190 radnika, a to je 60-ak više nego prethodne godine. Značajno je povećana i prosječna neto plaća, i to za 21 posto ili za 170 eura, pa je lani bila oko 990 eura mjesečno.

Većinu dionica Pevexa drži hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac s 36,7 posto udjela te njegov partner Mario Radić, stvarni lider Domovinskog pokreta, koji osobno ima 9 posto, a preko svoje tvrtke Filir još 7,65 posto.

Pevex otvorio novi prodajni centar u Makarskoj
PEVEX / ILUSTRACIJA

Vujnovac je lani stekao još deset dionica Pevexa, pa mu je vlasnički udjel s 36,6 povećan na 36,7 posto. Pevex je pak lani otpustio 30 vlastitih dionica pa mu je udjel pao s 4,95 na današnjih 4,73 posto.

Bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević posjeduje 8,8 posto, a njegova tvrtka Dicentra kontrolira 14,4 posto vlasništva. Mali dioničar Franjo Kralj drži 5,3 posto.

Minirao prodaju

Bit će zanimljivo pratiti saziv glavne skupštine, odnosno hoće li biti predložena isplata dividende. Zbog sukoba Jurice Lovrinčevića s Radićem Pevex zadnjih godina ne isplaćuje dividendu kako Lovrinčević ne bi dobio ni eura iz tvrtke u kojoj ima više od 23 posto vlasništva.

Lovrinčević je zbog toga, navodno iz osvete, ‘minirao’ prodaju Pevexa koju su bili pokrenuli Vujnovac i Radić.

Potencijalni investitori, naime, željeli su čistu vlasničku situaciju, pa su navodno odustali od kupnje kad su shvatili da ne mogu kontolirati više od 75 posto kompanije. Radić je nakon toga javno prozvao bivšeg partnera i prijatelja Lovrinčevića.


Tagovi: 2023 DOBIT JURICA LOVRINčEVIć MARIO RADIć PAVAO VUJNOVAC PEVEX PROFIT

NEDAVNO OBJAVLJENO