Računamo marže: ovaj trgovački lanac ima jednu od najnižih u državi

Objavljeno, 07. rujna 2023. Vijesti
# Foto: KTC / Otvorenje KTC-a u Čazmi
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački lanac KTC imao je lani prosječnu bruto maržu od 20,6 posto, što je nešto niže u odnosu na pretprošlu godinu.

Križevački trgovački lanac ima jednu od najnižih marži u branši koje se u Hrvatskoj kreću od 20-ak posto u lancima koji prodaju robu široke potrošnje do gotovo 60 posto u drogerijama.

Maržu smo izračunali koristeći službene brojke iz KTC-ovih revidiranih financijskih izvještaja za prošlu i pretprošlu godinu. Prema tim podacima, tvrtka je lani imala 1,782 milijarde kuna prihoda od prodaje, a trošak nabave robe iznosio je otprilike 1,478 milijardi kuna.

No, ovdje valja podsjetiti kako KTC prihode od prodaje ostvaruje u raznorodnim djelatnostima: trgovini robom široke potrošnje, na vlastitim benzinskim postajama (čije su marže najniže), u ugostiteljstvu (restorani i kafići) te poljoljekarnama i vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Rast manji od inflacije

Tako su prihodi u trgovini lani iznosili 1,31 milijardu kuna, na benzinskim postajama 319 milijuna, poljoljekarnama 187 milijuna te ugostiteljstvu 62 milijuna kuna. Zbog Vladinih intervencija benzinske su na koncu završile s gubitkom od 1,2 milijuna kuna.

Samo robni centri KTC-a zbog toga vjerojatno imaju nešto višu prosječnu bruto maržu od 20-ak posto koliko ima njihovo cijelo poslovanje, ali ne značajno jer svejedno ostvaruju gotovo 74 posto ukupne prodaje kompanije.

Sama trgovina je lani ostvarila oko 57 milijuna kuna bruto dobiti, poljoljekarne oko 8 milijuna, a ugostiteljstvo nešto više od milijun kuna.

Inače, KTC je lani imao ukupne prihode od 1,88 milijardi kuna, što je rast od 10,6 posto (manje od godišnje inflacije). Neto dobit iznosila je 54 milijuna kuna i bila je veća za 7 posto.


Tagovi: 2022 KTC MARžE

NEDAVNO OBJAVLJENO