ODBIJENI SVI ZAHTJEVI

Punih 28 godina traži pravdu nakon teške prometne nesreće i invalidnosti

Objavljeno, 15. listopada 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Punih 28 godina trajala je pravosudna zavrzlama nakon prometne nesreće u kojoj je teže stradao Branimir iz Zagorja, koji na koncu nije uspio dobiti odštetu.

On je 1991. godine u prometnoj nesreći, kako je naveo u tužbi, zadobio ozljedu živaca ručnog spleta s oduzetošću desne ruke. To je, kaže, dovelo do smanjenja njegove životne aktivnosti u omjeru od 70-ak posto te nemogućnosti obavljanja tapetarstva za koje se školovao.

Pravomoćna presuda protiv vozača za nesreću iz svibnja 1991. donesena je u studenom 2013. godine, dakle tek nakon više od 22 godine. U međuvremenu Branimir je u svibnju 2010. stradao i na radu kao putnik u vozilu. U oba slučaja osiguravatalj je bila Croatia osiguranje, koju je i tužio za naknadu šete.

Branimir je nakon toga završio u invalidskoj mirovini koja mu iznosi 1600 kuna mjesečno. Od osiguravateljske kuće tužbom je tražio 146.000 kuna odštete te mjesečnu rentu od 4000 kuna.

Dvije nesreće

Spor je na koncu izgubio. Da stvar bude gora, prema prošlotjednoj presudi Općinskog suda u Zlataru mora platiti čak 80.000 kuna parničnih troškova.

“Tužitelj nije uspio dokazati da su posljedice predmetnih štetnih događaja u uzročno-posljedičnoj vezi s ostvarivanjem tužiteljevog prava na invalidsku mirovinu, tj. onaj odlučujući i adekvatni uzrok koji bi prema redovnom tijeku stvari doveo do odlaska tužitelja u invalidsku mirovinu”, stoji u nepravomoćnoj sudskoj presudi.

Presuda se, prije svega, temelji na mišljenju sudsko-medicinskog vještaka koji je u svojem nalazu naveo kako je tužitelj radio i nakon nesreće 1991. godine. U nesreći 2010. godine, zaključuje, ozljede nisu utjecale na radnu sposobnost niti invalidnost tužitelja.


Tagovi: INVALIDNOST ODSTETA PROMETNA

NEDAVNO OBJAVLJENO