LANI OSAM ZARAŽENIH

Prvi slučaj krpeljnog meningitisa u Podravini, infektolozi pozivaju na oprez

Objavljeno, 15. srpnja 2019. Vijesti Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / Zarazni odjel koprivničke bolniceničke bolnice)
AUTOR
Robert Mihaljević

Jedna je osoba s područja Đurđevca zaražena krpeljnom upalom mozga, potvrđeno nam je u ponedjeljak u Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici. To je prvi ovogodišnji slučaj.

Od lajmske bolesti uzrokovane bakterijom boreliozom do danas je oboljelo ukupno šest osoba iz Koprivničko-križevačke županije – po tri s đurđevačkog i koprivničkog područja. I tu bolest prenose krpelji.

“Zaraženih krpeljnim bolestima svakako je neubičajeno malo. Svake godine cijepi se otprilike isti broj ljudi, oko 600, pa se procijepljenost ne može dovoditi u vezu s manjim brojem oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa”, tumači epidemiologinja dr. Maja Blažeković iz Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici.

Tijekom prošle godine krpeljnom virusnom upalom moždane ovojnice zaraženo je ukupno osam osoba iz županije – dvije s koprivničkog i šest s križevačkog područja.

No, infektolozi svejedno pozivaju na oprez prilikom boravka u prirodi jer je krpeljna sezona, kako se čini, tek počela. Krpelji znaju biti aktivni sve do zime, ovisno o vremenskim uvjetima.

Nedavni slučaj iz Gorskog kotara, kad su tri osobe oboljele od krpeljne upale mozga pijući zaraženo neprokuhano kozje mlijeko, podsjetio je i na tragediju koja se prije nekoliko godina dogodila na području Koprivnice.

Jedan je stariji muškarac, na žalost, umro pijući termički neobrađeno kozje mlijeko, a dugo se nije znalo kako je zaražen jer na tijelu nije bilo vidljivih ugriza.

Tek kasnije se otkrilo kako su muž i žena pili sirovo i zaraženo kozje mlijeko te su oboje završili u bolnici s teškom upalom mozga. Žena se uspjela izvući.


Tagovi: KRPELJI MENINGITIS

NEDAVNO OBJAVLJENO