Prvi plodovi iz koprivničke “Šume hrane” završili u zdravom doručku

Objavljeno, 23. rujna 2023. Zeleno
# Foto: KOMUNALAC / Priprema zdravog doručka kod bazena Cerine u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Brojnim aktivnosti u koje su bile uključene stotine sudionika Koprivnica i Komunalac obilježili su još jedan Europski tjedan mobilnosti.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti održan je i „Zdravi doručak na Cerinama“ na kojem su sudjelovali školarci, učenici 4.d razreda Osnovne škole Braća Radić s ravnateljem Krešom Grgcem i učiteljicom Ines Turk.

Učenici su s Podravkom i Komunalcem nedavno posadili i prve voćke u voćnjaku, odnosno Šumi hrane kod bazena na Cerinama. Od prvih plodova Šume hrane pripremali su se zdravi voćni i povrtni smoothie napitci, a zdravi doručak upotpunila je i Podravka svojim biljnim napitcima, pekmezima i marmeladama.

Zdravom doručku na Cerinama pridružila se i direktorica sektora Poslovne održivosti i zelene transformacije Podravke Nataša Mikuš Žigman te predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec s članovima uprave Dubravkom Horvat i Goranom Međurečanom.

Aktivnost „Zdravog doručka na Cerinama“ podržala je i WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode.

“Kao inicijator sadnje prve javne šume hrane u Koprivnici, jako nam je drago vidjeti da je šuma urodila plodovima! I to ne samo onim jestivim, u obliku voća koja su nam stabla dala, već i time da se u šumi hrane održavaju i nova događanja.

Odnosno, da se ona širi putem uključivanja raznih tvrtki u sadnju novih drveća, te da se nastavlja širiti svijest o dobrobitima ovakvih „šuma“ za zdravlje ljudi i planeta“, rekla je tom prigodom Martina Barkić iz WWF Adrije.

Voćnjak kod Cerina je sađen po principu permakulture, a Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške. Zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije.

Uz te voćke, zasađeno je i mnoštvo bobičastog voća, aromatičnog bilja, povrća i cvijeća, sve kako bi se omogućilo održavanje produktivnih ekosustava koje odlikuju bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost.

Galeriju fotografija s tog događaja možete pogledati na ovome LINKU.


Tagovi: šUMA HRANE TJEDAN MOBILNOSTI ZDRAVI DORUčAK

NEDAVNO OBJAVLJENO