PROJEKT "ŽIVJETI ZDRAVO"

Prvašići u Smuteku u nacionalnom projektu zdravog školskog doručka

Objavljeno, 15. listopada 2021. Zeleno
# Foto: KOMUNALAC / Prvašići iz OŠ Đuro Ester u Smuteku
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Smutek – domaći kutek, restoran brze prehrane na ulazu u Gradsku tržnicu u Koprivnici kojim upravlja Komunalac, uključio se u projekt Tjedan školskog doručka sa Smutek radionicama u suradnji s Gradom Koprivnicom.

Inicijativu nacionalnog Tjedna školskog doručka pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo, a cilj je kroz zabavne i djeci bliske aktivnosti popularizirati naviku svakodnevnog doručka i uključivanja voća i povrća u svakodnevni jelovnik.

U prva četiri dana tjedna u Smutekovim radionicama sudjelovalo je više od stotinu mališana. U četvrtak su tako na radionici sudjelovali prvi razredi Osnovne škole Đuro Ester te njihova područna škola Vinica.

Učenici su naučili kako kombinirati namirnice za smoothie te su odabrali najbolji recept za zdravlje u čaši i doručak pun vitamina. Nastala su i kreativna imena kao Zelenko, Sjajni smutek, Superior, Bananko te je svaki smoothie bio poseban po boji, mirisu i okusu.

“Cilj nam je, kako kod učenika, tako i kod njihovih roditelja, stvarati zdravu naviku jer hranjivi smoothie za doručak u samo jednoj čaši može zamijeniti cijeli obrok i pružiti sve potrebne nutrijente za nastavak dana” naglašavaju u Smuteku.

Prije toga, u srijedu, na radionici sudjelovali su prvašići OŠ Braća Radić te njihova područna škola Starigrad. Školarci su imali priliku naučiti kako kombinirati namirnice za smoothie. Uz pomoć mališana pripremljeni su voćni i povrtni smoothie u raznim kombinacija.

Zdrav obrok u Smuteku u utorak je pak prezentiran učenicima i učiteljima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Mihaela Jušić, voditeljica Smuteka, pokazala je djeci kako zdrav obrok može biti jako ukusan, a učenici su sami birali koje će namirnice pomiješati u smoothie.

Dok je mlađi uzrast kazao da je smoothie od borovnice najbolji, oni malo stariji odlučili su da je smoothie s ananasom najbolja kombinacija.

Prvog dana akcije Tjedan školskog doručka u Smuteku i na Gradskoj tržnici sudjelovali su prvi razredi OŠ Antun Nemčić Gostovinski te njhova područna škola Jagnjedovec koja je na tržnicu stigla BusKom, gradskim elektičnim autobusom.

“Često se kaže da je doručak vitalni obrok koji nas održava čitav dan, održava naš metabolizam ubrzanim, osiguravajući nam potrebnu energiju. Stoga je važno započeti dan sa zdravim doručkom”, napominju u Gradskoj upravi u Koprivnici.


Tagovi: DORUčAK GRAD KOPRIVNICA KOMUNALAC PRVAšIćI SMUTEK TJEDAN šKOLSKOG DORUčKA UčENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO