DOVRŠETAK VEĆ PRODUŽEN ZA DVIJE GODINE

Opet odgođen početak gradnje pruge. Prijeti nam vraćanje europskog novca

Objavljeno, 05. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ovih je dana opet poništila dio natječajne dokumentacije za gradnju drugog kolosijeka na pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica s Mađarskom. Natječaj je HŽ Infrastruktura objavila još u studenom prošle godine, otkriva portal Telegram.

Dio natječaja je poništen nakon što se talijanski ponuditelj žalio na kontradiktorne podatke u izmjenama natječajne dokumentacije, što javnu nabavu čini nejasnom, nerazumljivom, dvojbenom i protivnom zakonu. To je dodatno zakompliciralo ionako kompliciranu situaciju s kašnjenjem izgradnje pruge koja je proglašena strateškim europskim projektom.

Ukupna vrijednost gradnje drugoga kolosijeka s pratećom infrastrukturom iznosi oko 275 milijuna eura, a EU za projekt izdvaja čak 241 milijun eura, odnosno oko 1,8 milijardi kuna. Kako otkriva Telegram, rok za završetak radova je s 31. prosinca 2020. već pomaknut na 31. prosinca 2022. godine. S obzirom na novu odgodu odabira izvoditelja radova, pitanje je hoće li se pruga izgraditi i do tog roka.

Ako se ne izgradi, postoji opasnost da Hrvatska vrati dio ili sav novac koji je osiguran iz fondova Europske unije.


Tagovi: DRUGI KOLOSIJEK KASNI PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO