POSTAJU MENTORI I SAVJETNICI

Izabrani najbolji prosvjetari u državi. Za desetero iz županije veće plaće i obveze

Objavljeno, 25. travnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (srednja škola u Đurđevcu)
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je danas popis od 526 prosvjetara i odgojitelja koji će biti promovirani u zvanja mentora i savjetnika koje stječu samo najbolji u cijelom obrazovnom sustavu. Svečana promocija bit će u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Među najboljima u Hrvatskoj je i desetero iz Koprivničko-križevačke županije. Iz Koprivnice su to: Natalija Flamaceta Magdić, učiteljica engleskog OŠ Braća Radić; Ivana Bačani, nastavnica matematike i mentorica Obrtničke škole; Gordana Trnski, nastavnica povijesti Gimnazije; Danijela Vrtiprah, nastavnica hrvatskog u Obrtničkoj školi.

U Đurđevcu su najboljima proglašeni Sanja Flajs Vidaković, učiteljica OŠ Grgura Karlovčana, i Zdravko Seleš, nastavnik hrvatskog i mentor u Gimnaziji. Promovirane će biti i Đurđica Krčmar Zalar, stručna suradnica OŠ Virje, Aleksandra Aleksa, nastavnica engleskog u Srednjoj školi Ivan Seljanec Križevci, te najbolji iz Osnovne škole Sokolovac – učiteljica Zdenka Drakulić i učitelj informatike Miodrag Maksimović.

“Svečanom promocijom Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja žele nagraditi najbolje u sustavu, one koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini”, navodi se u priopćenju Agencije.

Od županijskih sjedišta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj najviše promaknuća, po 13, imaju škole u Bjelovaru i Čakovcu, a slijede ih Varaždin sa sedam, Koprivnica s četiri i Virovitica s tri.

Prema Pravilniku o napredovanju, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i povišicu na plaću te više obveza na radnom mjestu.

Kod ocjenjivanja u obzir se uzima metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš.


Tagovi: NAJBOLJI PROMOCIJA PROSVJETARI UCITELJI

NEDAVNO OBJAVLJENO