RADNIČKA FRONTA U AKCIJI

Prosvjed ispred novog brončanog kipa Gospe kod Opće bolnice

Objavljeno, 18. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: RADNIČKA FRONTA / Transparent RF-a ispred kipa Gospe
AUTOR
Redakcijski tekst

Radnička fronta u subotu je ispred nedavno postavljenog kipa Gospe pred sisačkom Općom bolnicom istaknula transparent ‘Novac iz Vatikanskih ugovora dati za obnovu Banije i Zagreba’.

Smatraju da kip predstavlja neukusno trošenje novca ispred glavne bolnice najvećeg grada potresom pogođene Banije, kao i miješanje Crkve i Države. Brončani kip Blažene Djevice Marije s djetetom Isusom dar je bolnici kontroverznog sisačkog biskupa Vlade Košića.

Radnička fronta je oštro reagirala na ono što, prema njima, predstavlja iznimno neukusno pokazivanje bogatstva Crkve u trenucima ekonomske krize potaknute pandemijom koronavirusa koja je dodatno pogoršana potresima. Smatraju da se Katolička crkva u Hrvatskoj razmeće golemom imovinom.

Također odbacuju tvrdnje da su takva izdvajanja opravdana zbog karitativnog rada Crkve pošto samo 11 posto iznosa odlazi na takav crkveni rad, za građenje i obnovu crkvenih objekata se izdvaja više od pola, dok na plaće svećenika odlazi trećina navedenih davanja. Ističu da se u ovom slučaju jasno vide prioriteti Crkve.

ODVOJITI CRKVU OD DRŽAVE

“Nama ne treba karitativni rad Crkve, trebaju nam što šire socijalne mjere i javne institucije koje ih provode, a ne davanje novca vjerskim organizacijama kako bi se one onda tim novcem bavile milostinjom”, tvrde u Radničkoj fronti.

Iz RF-a podsjećaju da u Vatikanskim ugovorima, kojima je danas 25. godišnjica potpisivanja, postoji mogućnost raskida ako bilo koja od ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj ugovor.

“Ekonomska kriza, dosad neviđena pandemija i višestruko razaranje potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji kao jednom od siromašnijih krajeva te Zagreba kao glavnog grada svakako znače bitnu promjenu prilika”, smatraju u Radničkoj fronti.

U Radničkoj fronti zaključuju da je “vrijeme da se već jednom odvoje Crkva i Država jer ubuduće možemo očekivati još kipova izgrađenih naših novcem, kao i nastavak miješanja Katoličke crkve u zdravstvo”.


Tagovi: BOLNICA KIP GOSPE PROSVJED RADNIčKA FRONTA SISAK

NEDAVNO OBJAVLJENO