PRIGODNA IZLOŽBA

Proslavljeni dizajner kreira ambalažu Vegete u povodu 100. rođendana Zlate Bartl

Objavljeno, 31. siječnja 2020. Zabavno
# Foto: PODRAVKA / Šef Podravke Marin Pucar, dizajner Mirko Ilić te menadžeri Marinka Akrap i Kruno Bešvir
AUTOR
Redakcijski tekst

U Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu, u četvrtak je svečano otvorena izložba koja prati šest desetljeća vizualne povijesti Vegete, najpoznatijeg hrvatskog izvoznog proizvoda.

Nastala u suradnji Podravke, Hrvatskog dizajnerskog društva i Muzeja Grada Koprivnice, ova jedinstvena izložba priča je o Vegeti iz perspektive povijesnog razvoja njezine ambalaže i grafičkog dizajna kojim je uvijek bila korak ispred vremena.

Svoju emotivnu vezu s Podravkom ispričao je tom prilikom i naš proslavljeni dizajner Mirko Ilić, koji je samo za ovu prigodu došao iz New Yorka gdje živi i radi.

On je autor ilustracija prvog korporativnog kataloga Podravke iz 1985. godine, a sada priprema dizajn posebnog izdanja Vegete u povodu 100 godina rođenja Zlate Bartl.

Ona je bila voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 1950-ih godina izumio Vegetu. Teta Vegeta Zlata Bartl j rođena je 20. veljače 1920. godine, a umrla je 30. srpnja 2008. godine.

“Vegeta se provlači kroz cijeli moj život, ona je začin moje mladosti i kad je stavite u usta imate osjećaj da se sjećate svega što se dogodilo prije pet ili 50 godina.

Tu su i brojne anegdote, a često pričam kako je moja majka dolazila u New York i kuhala za mog sina vegetarijanca, uvijek naravno s Vegetom s kojom je, kako kaže, mogla spasiti svako jelo“, ispričao je Mirko Ilić.

IZVOR: PODRAVKA


Tagovi: IZLOZBA MIRKO ILIC VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO