Prosjakinja Marija dobila 10 dana zatvora i država joj oduzela 1,50 kuna!

Objavljeno, 26. listopada 2022. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Sirota Marija osuđena je na deset dana zatvora jer je prosila novac na ulici. Presuda je uvjetna, ali će morati iza rešetaka ako je opet ulove u prosjačenju.

Osim zatvorske kazne, od Marije je oduzet i novac koji su joj dali građani. Riječ o kovanici od 1 kune, dvije kovanice od 10 lipa i šest kovanica od 5 lipa, što je ukupno točno 1,50 kuna.

“Okrivljenici se oduzimaju predmeti, a sukladno potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta, i to: jedna kovanica u apoenu od 1,00 kn (jednekune), 2 komada u apoenu od 10 lipa (desetlipa) i 6 kovanica u apoenu od 5 lipa (petlipa).

Predmeti se predaju policiji na čuvanje, a nakon pravomoćnosti ove presude postaju vlasništvo Republike Hrvatske“, navodi se u pravomoćnoj presudi.

Prema istoj presudi, 66-godišnja Marija je lani u studenome oko 8.30 sati u Zagrebu na adresi Maksimirska cesta 1, “zatečena kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje”.

“To je kod nekih građana izazvalo samilost i suosjećanje, te su istoj davali novac, dakle, odavala se prosjačenju, čime je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa joj se izriče kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) dana.

No, primjenjuje se uvjetna osuda, pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenica u roku od 3 (tri) mjeseca ne počini jedan ili više prekršaja za koje joj je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene”, naglasio je sudac u presudi.

Sud je uz pomoć policije pokušavao doći do Marije i uručiti joj poziv za ročište, ali nije uspio. Ustanovljeno je tek kako sirotica koristi derutni stan u Maksimiru koji joj je privremeno dodijelio zagrebački Centar za socijalnu skrb.


Tagovi: 1.50 KUNA PRESUDA PROSJAKINJA ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO