Propala SDP-ova poduzetnica mora u zatvor zbog neisplate plaća za 25 radnika

Objavljeno, 15. travnja 2022. Crna kronika
# Foto: GLAS PODRAVINE / Prosvjedi radnika ispred kuće Mirjane Indir u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Propala SDP-ova poduzetnica ipak mora u zatvor zbog neisplate plaća za svojih 25 radnika, kojima je ostala dužna više od pola milijuna kuna.

Mirjana Indir (56) iz Koprivnice, vlasnica u međuvremenu ugašene tvornice obuće Talus, prvotno je bila osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora. No, Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu tužitelja te posrnuloj poduzetnici izrekao jedinstvenu kaznu od dvije godine.

“Županijski sud je prihvaćanjem argumenata državnog odvjetništva utvrdio kako je optuženica preblago kažnjena jer prvostupanjski sud nije na pravilan način vrednovao kriminalnu količinu i upornost optuženice u činjenju kaznenih djela.

Županijski sud zbog toga ju je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, od čega deset mjeseci bezuvjetno, a godinu i dva mjeseca uvjetno s rokom kušnje od tri godine”, ističu koprivnički tužitelji.

Mirjana Indir, inače, osuđena je kao odgovorna osoba jer nije vodila poslovne knjige te je utajila porez u iznosu većem od 118.000 kuna jer je cesijama i gotovinskim plaćanjem onemogućila naplatu države i svojih zaposlenika.

Na suđenje u mercedesu

Prema pravomoćnoj presudi, od prosinca 2012. do lipnja 2013. godine nije isplatila plaće za svojih 25 zaposlenika u iznosu većem od 530.000 kuna. Radnici su upućeni da svoja potraživanja naplate u privatnim parnicama. Radnici su zarađivali oko 3000 kuna neto mjesečno.

Na početku suđenja Mirjana Indir je na ročišta dolazila u bijelom mercedesu B klase te se u jednom navratu bila parkirala ispred suda na mjestu za osobe s invaliditetom. Fotografije možete pogledati OVDJE.

Tvrtka Talus je proizvodila obuću za Dolce Gabbanu, Vales, Baldenini i druge marke. No, radnici su upozoravali kako je direktorica loše upravljala tvrtkom pa je sve propalo.

Talus je triput mijenjao mjesto rada zbog neplaćanja najma, a na kraju su iz Dravske ulice u Koprivnici preselili u prostore društvenog doma u koprivničkome naselju Miklinovcu, koji su u vlasništvu grada.


Tagovi: MIRJANA INDIR PLAćE PRESUDA TALUS ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO