ŽELJKO MARUŠIĆ

Prometni stručnjak: Policijski presretači su nepotrebni, a kazne previsoke!

Objavljeno, 15. kolovoza 2022. Razgovori
# Foto: POLICIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra apsurdnim toliko policijskih presretača na cestama i drži kako bi se njihova uloga u sigunosti prometa mogla mnogo učinkovitije nadomjestiti drugim sredstvima.

“Apsurdno je da imamo presretače na cestama. Brzinu treba nadzirati fiksnim kamerama. Ako netko juri od Splita do Zagreba, snimi ga sedam kamera i to je sedam odvojenih kazni. To učinkovito može spriječiti jurnjavu i rasteretiti policiju”, drži Marušić u razgovoru za portal net.hr.

Marušić upozorava i kako se u Hrvatskoj ne kotrolira razmak među vozilima, što je veliki problem. Kao primjer naveo je Njemačku gdje se kontrolira razmak, a gdje su kazne za taj prekršaj veće nego za brzinu.

Željko Marušić / Foto: N1 screenshot

“Kod nas su kazne možda čak i previsoke. Apsurdno je da za manje prekoračenje brzine su kazne možda čak i veće nego u Njemačkoj. U posljednjoj mjeri, u paketu mjera izmjena Zakona o sigurnosti cestovnog prometa je povećana kazna za nepridržavanje brzine uvjetima.

Mislim da je to pogrešno. Policija u pravilu nikada ne kažnjava za takav prekršaj. Konkretno, u gradu je ograničenje brzine 50. Kada padne kiša, i netko vozi 50, treba ga kazniti jer nije brzinu prilagodio uvjetima”, kaže on.

“Izvjesnost kažnjavanja je bitna. Kada naš vozač dođe u Sloveniju, odmah skida nogu s gasa, jer zna da je izvjesnost kažnjavanja puno veća”, zaključuje.

Cijeli intervju možete pogledati na portalu net.hr.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO