Prometna renesansa u Koprivnici: grade se rotori, nadvožnjaci, pothodnici

Objavljeno, 27. prosinca 2022. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Izgled budućeg rotora kod HAK-a
AUTOR
Redakcijski tekst

Iduće godine Koprivnicu čeka prava prometna renesansa zbog kapitalnih zahvata u infrastrukturu koji će iz temelja promijeniti sigurnost prometa na području grada.

U središtu su svakako kapitalni objekti na dionici drugoga kolosijeka pruge. U sklopu tog megaprojekta koji je u punom zamahu, grade se nadvožnjaci i podvožnjaci kod Podravkinih silosa te na državnoj cesti prema Danici, a u proljeće kreće i gradnja velikog pješačkog pothodnika ispod kolodovora i Zagrebačke.

Hrvatske ceste pak početkom godine kreću s obnovom nadvožnjaka na podravskoj magistrali, onog kod križanja s Križevačkom cestom. Tijekom obnove nadvožnjak će u potpunosti biti zatvoren za promet, obnova bi trebala biti dovršena do srpnja.

Osim toga, Hrvatske ceste su u javno savjetovanje uputile projekte izgradnje velikog rotora u Koprivnici na križanju važnih prometnih pravaca na državnim cestama DC2 i DC41, točno kod tog nadvožnjaka koji se počinje obnavljati.

Dionica državne ceste DC2 i DC41 na kojoj se predviđa izgradnja kružnog toka čini čvorište za tri važna prometna pravca Varaždin – Križevci – Đurđevac, te je jedno od jače prometno opterećenih raskrižja u Koprivnici, tim više jer i glavni tranzitni pravac prema Mađarskoj do graničnog prijelaza Gola.

Starčevića postaje dvosmjerna

Tijekom iduće godine planirana je i izgradnja rotora na Starogradskoj ulici u Koprivnici, kod zgrade Hrvatskog autokluba i mosta preko potoka. Riječ je o problematičnom križanju s čestim prometnim nesrećama, pa je kružni tok tamo nužnost.

Zahvat će financirati Hrvatske ceste s obzirom da se radi o državnoj prometnici. Kako je dosad najavljivano, radovi bi mogli početi u proljeće.

Ni to nije sve: grad je pripremio i projekte izgradnje novog rotora na križanju Starogradske, Nemčićeve i Križevačke ulice na Trgu mladosti. Taj ni rotor ipak mogao malo pričekati s obzirom da križanje nije toliko prometno problematično.

Osim toga, u proračunu za iduću godinu predviđen je početak radova na temeljitoj obnovi Starčevićeve ulice, i to cijelom njezinom duljinom – od križanja s Kolodvorskom do semafora na križanju s Basaričekovom.

Starčevićeva bi ubuduće trebala biti dvosmjerna cijelom svojom dužinom (sad je jednosmjerna od Basaričekove do pekare kod Podravke). Velika je novost da bi se i u Starčevićevoj trebao graditi rotor, i to upravo pokraj pekarnice.


Tagovi: KOPRIVNICA NADVOZNJACI PROMETNA RENESANSA ROTORI

NEDAVNO OBJAVLJENO