MATIJA (22) OSUĐEN ZBOG TEŠKE NESREĆE

“Pio sam u kafiću pivo i amaro, više toga. Ali, prometne nesreće se ne sjećam”

Objavljeno, 07. travnja 2019. Crna kronika
# Foto: ARHIVA (ilustracija)
AUTOR
Redakcijski tekst

Matija (22) cijelu je noć pio pivo i amaro, a potom je nešto prije ponoći prilično pijan – kasnije je napuhao 2,20 promila – sjeo za upravljač volkswagen pola. Pod nemalim utjecajem alkohola bili su i njegova suvozačica Ana te prijatelj Luka koji je sjedio otraga. Nisu daleko stigli.

U strašnom slijetanju s prometnice u Podravskim Sesvetama kod Đurđevca lani u listopadu Ana je teško ozlijeđena, a Matija i Luka izvukli su se s nešto lakšim ozljedama. Medicinski vještaci kasnije su ustanovili kako je Ana “zadobila teške tjelesne ozljede u vidu višestrukog prijeloma dijafize desne natkoljenice s pomakom, prijelom nastavka slabinskog kralješka, natučenje i kontuznu ranu na glavi, natučenje prsnog koša i natučenje slabinske i prsne kralježnice”. Pitomačanin Matija ovih je dana na Općinskom sudu u Koprivnici nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora.

“Ne sjećam se same prometne nesreće, a taj dan sjećam se da sam pio pivo i amaro. Popio sam više od tri Žuje i više amara, ne znam točno koliko. Kasnije sam svojim automobilom kući vozio prijatelje Anu i Luku, koji su također bili pod utjecajem alkohola, kad se dogodila ova prometna nesreća. Sjećam se da sam nakon nesreće pokušavao Anu i Luku izvaditi iz automobila. Svo troje završili smo nakon toga u bolnici”, svjedočio je Matija pred državnim odvjetnikom.

Prema presudi, upravljao je osobnim automobilom Podravskom magistralom u pravcu Pitomače pod utjecajem alkohola od 2,20 promila te “zbog alkoholiziranosti nije vozilo držao na dovoljnoj udaljenosti od ruba kolnika, pa je desnim kotačem vozila zahvatio bankinu te sletio s ceste u desni jarak gdje je prednjim desnim dijelom vozila udario u rub betonskog prilaznog mosta kuće”. Nakon toga “došlo je do odbijanja i rotiranja vozila na navedeni prilazni most, gdje se vozilo zaustavilo”.

“Bila sam suvozač u automobilu, a Matija je vozio. Znam da je prije toga pio pivo u kafiću i bio je pijan. Znam samo da smo odjednom sletjeli u grabu, ali ne znam zbog čega. Ja sam teško ozlijeđena i moje liječenje još traje”, navela je Ana tijekom suđenja prošli mjesec.

Postane li presuda pravomoćna, Matija će imati uvjetnu zatvorsku presudu i u zatvoru će završiti samo ako slično nedjelo opet počini u iduće dvije godine od pravomoćnosti.


Tagovi: MAGISTRALA PIJAN PRESUDA PROMETNA

NEDAVNO OBJAVLJENO