UNUCI NEĆE DOBITI NI KUNE

Sinu pola milijuna kuna odšete za stravičnu smrt roditelja na autocesti

Objavljeno, 01. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Gotovo pola milijuna kuna odštete dobit će Davor iz Ludbrega čiji su roditelji u rujnu 2010. godine poginuli u strašnoj prometnoj nesreći na autocesti kod Svetog Roka. Na stražnji dio njihova automobila naletio je autobus pun djece, a odštetu će platiti Croatia osiguranje. Naknadu neimovinske štete tražili su i unuci poginulog para, ali Općinski sud u Varaždinu odbio je njihovu tužbu.

Osiguravateljska kuća sinu poginulih supružnika isplatila je 284.000 kuna odštete, ali sud je naložio da mora platiti još 66.000 kuna te čak oko 140.000 kuna “na ime zakonske zatezne kamate”. U postupku je pak utvrđeno da su nakon 2000. godine unuci živjeli s roditeljima na jednoj adresi, a pokojnici na drugoj.

-To što je pokojna baka kuhala ručak za svoje unuke te sina i snahu te to što su unuci znali ponekad prespavati u stanu djeda i bake, prema stajalištu suda, ne predstavlja trajniju zajednicu života – navodi se u nepravomoćnoj presudi.

Prema tužbi, na autocesti A1 kod mjesta Lovinac došlo je do teške prometne nesreće u kojoj su smrtno stradali otac i majka tužitelja. Navodi se kako je na stražnji dio osobnog vozila velikom brzinom naletio autobus MAN zadarske registracije.

-Od siline udarca vozilo je snažno odbačeno u zaustavnu traku autoceste, uz višestruko rotiranje, nakon čega je snažno udarilo u betonsku zaštitnu ogradu, usljed čega je oboje putnika u osobnom automobilu smrtno stradalo na licu mjesta – stoji u presudi.

Vozač autobusa Zoran iz okolice Zadra kaže kako je upravljao autobusom kojim je prevozio djecu koja su išla na ekskurziju te se u blizini izlaza Sveti Rok na autocesti nalazi betonska ograda koja smanjuje preglednost za izlaz. Utvrđeno je kako se automobil ispred autobusa kretao sporije od dopuštenog jer je vjerojatno tražio izlaz s autoceste, pa su vještaci zaključili kako je vozač automobila 20 posto kriv za nesreću. Za toliko je umanjen dosuđeni iznos odštete.


Tagovi: AUTOBUS NESRECA POGINULI

NEDAVNO OBJAVLJENO