TKO ĆE PLATITI ODŠTETU ZA LIJEČENJE

Ivan je poginuo kao pacijent u vozilu hitne. Odvezao se baš u trenutku nesreće

Objavljeno, 08. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Pacijent Ivan preminuo je od posljedica teške prometne nesreće vraćajući se s terapije kolima hitne pomoći na koja je iz suprotnog smjera, po mokrom i skliskom kolniku, u zavoju naletio neoprezni vozač osobnog automobila. U nesreći ozlijeđeni su vozač hitne i drugi pacijent koji je s Ivanom sjedio otraga. No, Ivan jedini nije bio vezan pa je zadobio teške ozljede glave od kojih je 30-ak dana kasnije preminuo u bolnici.

Teška nesreća dogodila se u okolici Varaždina prije čak deset godina, a za njom se i dalje vuku sudski repovi jer je HZZO, koji je za Ivanovo liječenje potrošio 127.000 kuna, zatražio od osiguravateljske tvrtke, kod koje je osobni automobil bio osiguran, da im podmiri cijeli iznos. Osiguravatelji su platili 76.000 kuna držeći kako je i pacijent bio suodgovoran za nesreću jer se nije vezao u kolima hitne pomoći. Sud je djelomično uvažio njihovu obranu te im naložio da HZZO-u moraju platiti samo dodatnih 13.000 kuna, ali s kamatama koje teku od 2009. godine.

Prema pravomoćnoj presudi kojom je vozač osuđen na osam mjeseci uvjetno, on je osobnim automobilom naletio na vozilo hitne pomoći kojim je Ivan prevožen s liječenja, i to zbog neprilagođene brzine i skliskog kolnika. Zbog naglog kočenja u lijevom zavoju prešao je na suprotnu stranu ceste i prednjim dijelom automobila udario u prednji lijevi dio vozila hitne. Sudsko-medicinski vještak ustanovio je kako bi fatalne ozljede bile izbjegnute da je nesretni Ivan bio vezan.

No, svjedoci – pacijent koji je bio s njim u vozilu i vozač hitne – ispričali su kako je Ivan već tada bio narušenog zdravlja jer je imao rane na trbušnoj stijenci zbog kojih je išao na terapije. U kobnom času Ivan je mijenjao mjesto u stražnjem dijelu vozila kako bi pronašao za sebe prikladniji položaj i lakše podnio putovanje. Zato baš tog trenutka nije bio vezan.

Sud u Varaždinu zbog toga je zaključio kako je Ivan suodgovoran za svoju smrt, pa osiguravatelj ne mora platiti puni iznos 30-dnevnog neuspješnog liječenja. HZZO se može žaliti na presudu.


Tagovi: HITNA ODSTETA PROMETNA SMRT

NEDAVNO OBJAVLJENO