Proizvodna cijena sladoleda u Hrvatskoj 73% viša nego u Njemačkoj!

Objavljeno, 15. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: UNSPLASH / JOSH PEREIRA / Ilustracija
AUTOR
Robert Mihaljević

Europska unija proizvela je lani oko 3,2 milijarde litara sladoleda, što je oko pet posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima Eurostata, Njemačka je najveći proizvođač s ukupno 620 milijuna litara, a slijede je Francuska (591 milijun) i Italija (571 milijun). 

Hrvatska je lani proizvela 33,3 milijuna litara sladoleda. Litavci su proizveli 46,3 milijuna, a Rumunji 35,9 milijuna litara. Danska je lani proizvela 16 milijuna litara sladoleda, Austrija 2,3 milijuna, a Slovačka nešto manje od milijun.

Valja naglasiti i kako je Njemačka proizvela u prosjeku najjeftiniji sladoled od 1,5 eura po litri. Francuska je prijavila prosječnu cijenu od 1,9 eura, a Italija ima prosječnu cijenu od 2,3 eura po litri sladoleda.

Najskuplji sladoled proizveden je u Austriji, s prosječnom cijenom od 7 eura po litri sladoleda. Slijede Danska (4,4 eura) i Finska (2,8 eura).

Doznajemo kako je na četvrtome mjestu Hrvatska u kojoj je prosječna proizvodna cijena litre sladoleda lani iznosila 2,6 eura. Prooizvodna cijena u Hrvatskoj, dakle, 73 posto je viša nego u Njemačkoj, a 37 posto viša nego u Francuskoj.

Toliko o tome zbog čega su mnogi prehrambeni proizvodi u Njemačkoj jeftiniji nego u Hrvatskoj. Nije sve u trgovcima.


Tagovi: 2022 CIJENA EU EUROSTAT SLADOLED

NEDAVNO OBJAVLJENO