Prodaja Vegete ove godine rasturila: Podravka ‘pliva’ u novcu!

Objavljeno, 30. travnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Nova fino mljevena Vegeta
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka grupa je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 192 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 9 posto više nego u prva tri mjeseca lani.

Neto dobit istodobno je iznosila 23,5 milijuna eura i bila je veća za gotovo 50 posto. Dobit prehrambene divizije bila je 14,5 milijuna eura, što je čak 95 posto više, a farmaceutske 9 milijuna eura (devet posto više).

Prodaja Vegete nikad nije tako snažno potegnula kao u prva tri mjeseca ove godine. Na kategoriji kulinarstva, naime, ostvareni su prihodi od 31,3 mlijuna eura, što je čak 22,3 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Brašno palo

“Rast prihoda Kulinarstva ostvaren je ponajviše na tržištu Njemačke, Poljske i Hrvatske. Pritom je u rastu prihoda sadržan efekt provedenog restrukturiranja tržišta Poljske i Njemačke, gdje su ostvareni veći prihodi uz rast profitabilnosti”, tumače u Podravki.

Kremni namazi također su briljirali s prodajom od 12,4 milijuna eura, što je više za 19,2 posto. Lino lada je doslovce rasturila na tržištu Hrvatske i regije. Mesni proizvodi rasli su 15 posto, a Juhe tek mrvicu manje od toga.

Najviše je podbacila kategorija osnovne hrane čija je prodaja pala 14 posto u odnosu na lanjska tri mjeseca, i to prije svega zbog manjih prihoda od prodaje brašna. Prihodi pekarstva niži su za 1,7 posto, a prodaja Belupovih lijekova na recept niža je za 1,8 posto.

Rast plaća

Zaključak? Unatoč osjetnom rastu primanja zaposlenih i kapitalnim investicijama, Podravka je ostvarila snažan rast profita. Čini se kako je uprava napravila sjajan posao s Vegetom, a tu prije svega mislimo na ujednačavanje cijena na svim tržištima.

A kad prihodi od prodaje Vegete tako snažno narastu, jasno je da Podravka ‘pliva’ u novcu jer je to njihov proizvod s najvišom maržom, većom od 50 posto.

“Treba još jednom istaknuti ključnu važnost promjene prodajnih politika na inozemnim tržištima kroz koje smo osigurali da se naši proizvodi na bogatijim tržištima od hrvatskog prodaju po, u prosjeku, većim cijenama nego u Hrvatskoj”, istaknula je čelnica Podravke Martina Dalić.


Tagovi: 2024 DOBIT PODRAVKA PRODAJA PRVI KVARTAL VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO