JE LI RIJEČ O POLITIČKOM OBRAČUNU

Procurili sporni ugovori bivšeg šefa Podravke Mršića s konzultantima

Objavljeno, 26. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Jorn Pedersen, Olivija Jakupec i Zvonimir Mršić u doba dok su bili u upravi Podravke
AUTOR
Redakcijski tekst

U javnost su procurili sporni konzultantski ugovori koje je Zvonimir Mršić (SDP) potpisao u doba dok je bio na čelu uprave Podravke.

S obzirom da su ugovori potpisivani prije šest godina, očito su opet aktualizirani nakon što se Mršić vratio u politiku te postao dio SDP-ova gospodarskog tima i kandidat za Vladu.

Tjednik Nacional, tako, u novom broju donosi priču o konzultantskom ugovoru koji je Mršić sredinom 2014. potpisao s bivšim članom uprave Podravke, Dancem Jornom Pedersenom.

Pedersen je u srpnju te godine otišao iz Podravke sporazumno raskinuvši ugovor te se time odrekao prava na otpremninu u visini 12 bruto plaća. Mogao je, dakle, dobiti gotovo milijun kuna bruto.

Upozorenje revizora

No, Nacionalovi izvori tvrde kako je, umjesto toga, njegovoj tvrtki Pedersen consulting Mršić omogućio 1,17 milijuna kuna plus pdv za konzultantske usluge. Odnosno, 97.500 kuna plus pdv mjesečno.

Izvori iz Podravke tvrde kako je takvim postupanjem državni proračun oštećen za pola milijuna kuna poreza i doprinosa koji bi bili isplaćeni kroz Pederseonovu otpremninu.

Nacional navodi kako je na to Podravku upozorila i ugledna revizorska kuća Ernst & Young koja je naglasila kako bi kompanija zbog toga mogla imati problema s Poreznom upravom.

Drugi sporni ugovor je onaj s konzultantom Damirom Sertićem, odnosno njegovom tvrtkom Supera koja je u tri godine od Podravke i Belupa dobila oko 2,2 milijuna kuna.

Suvlasnici Sertićeve tvrtke

Ugovor je potpisan potkraj 2013. godine, a Nacional navodi kako je tada Sertićeva tvrtka imala blokiran račun. Zanimljivo je kako Mršić i članica uprave Olivija Jakupec nakon odlaska iz Podravke postaju suvlasnici Sertićeve tvrtke Supera moć koja je trebala proizvoditi energetske napitke.

No, Supera moć nije uspjela prikupiti dovoljno kapitala na tržištu, pa je ta priča s napitcima sa smanjenim udjelom šećera pala u vodu.

Zvonimir Mršić za Nacional tumači kako je u tim poslovnim odnosima s Pedersenovom i Sertićevom konzultantskom tvrtkom sve čisto, a s ugovorima bio je upoznat i Nadzorni odbor.

Mršić je uvjeren kako je riječ o političkom obračunu s obzirom na to da je on jedan od ključnih SDP-ovih gospodarskih stratega. Kako je Nacional objavio i dokumente, nema nikakve sumnje da im je izvor netko iz Podravke.

Novi broj tjednika Nacional


Tagovi: DAMIR SERTIć JORN PEDERSEN KONZULTANTI PODRAVKA ZVONIMIR MRšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO